TV 4-program misstänks för brott

NYHETER

Fiskedrag misstänks ha brutit mot flera lagar – programledaren: Jag litade på samerna

TV 4:s program Fiskedrag ska guida tittarna till det bästa fisket.

Men nu har programmet fått bottennapp och utreds av polis.

Vid en inspelning i Västerbotten misstänks tv-teamet ha fiskat utan tillstånd, fraktat vapen och kört fyrhjuling i ett naturreservat, uppger Västerbottens-Kuriren.

I samband med älgjakten i september och oktober spelade produktionsprogrammet Three men in a boat Sweden AB in ett avsnitt av programmet Fiskedrag i Västerbotten för TV 4.

I avsnittet får man bland annat se programledaren Mikael Odell hyra en fyrhjuling tillsammans med en renskötare och sen ”ta den samiska E4:an upp på fjället" i Vindelfjällens naturreservat i Sorsele kommun.

Skjuter prick

De stannar till vid flera sjöar för att fiska och Odell visar stolt upp sina fångster i kameran.

Men det är inte lätt att köra fyrhjuling i ett naturreservat. Flera gånger kör sällskapet fast och lera sprutar runt hjulen.

"Men en vinsch och goda vänner löser problemet" säger Odell i programmet. Programledaren skjuter också prick med älgstudsare han får låna av guiden.

Programmet sändes i TV 4 Sport i februari. Men en tittare reagerade och uppmärksammade länsstyrelsen på att tv-teamet inte följde lagarna, uppger Västerbottens-Kuriren.

"Litade på samerna"

Länsstyrelsen granskade programmet och har nu lämnat ärendet till polisen som nu bland annat utreder att bolagets personal ska ha saknat tillstånd för fiske och för att köra fyrhjuling i naturreservatet.

Programledaren som även är styrelseordförande i tv-bolaget är mycket förvånad över anklagelserna.

– Det är det dummaste jag har hört, säger han till Västerbottens-Kuriren.

På frågan varför han inte sökte tillstånd för att fiska och åka fyrhjulning svarar Odell:

– Jag förlitade mig på samerna att de får ta med sig en gäst.