SD:s taxinota – 600 000 kronor

Av: Anna Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:

En taxinota på drygt 600 000 kronor.

Det är facit när Sverigedemokraterna har suttit i riksdagen ett år.

Partiets 20 ledamöter åker fyra gånger så mycket taxi som vänsterpartisterna.

Sverigedemokraternas inträde i riksdagen har satt sina spår på Riksdagsförvaltningens bord. Där har SD-ledamöternas tunga taxinotor staplats på hög månad för månad.

En granskning som Dagens Nyheter gjort visar att SD:s 20 ledamöter hittills har åkt taxi för 626 369 kronor. Nästan en halv miljon kronor mer än Vänsterpartiet som har 19 riksdagsledamöter.

– Om det är de resor som krävs så blir det rimligt, säger SD:s pressekreterare Eric Myrin.

På grund av säkerhetsskäl kan alla ledamöter i SD åka obegränsat med taxi. Taxibolagens bästa kund har varit William Petzäll, som nyligen lämnat SD för att bli politisk vilde.

Fler med hög taxinota

Han blev knivskuren för några år sedan och har som riksdagsledamot funnit det motiverat att åka taxi för 106 956 kronor.

Carina Herrstedt, som är ordförande i Sverigedemokraternas kvinnoförbund och flygpendlar hem till Landskrona, ligger inte långt bakom honom i taxikön. Hennes taxinota har nått 89 816 kronor, enligt DN:s granskning.

Hon försvarar både sin och partiets sammanlagda taxinota.

– Det är inte självvalt. Vi skulle naturligtvis vilja röra oss som alla andra utan att ha hotbilden på oss. Om det är rimligt är en fråga man får ställa till säkerhetsavdelningen för de har rekommenderat oss att åka taxi, säger Carina Herrstedt.

En intressant bild träder fram när man jämför med Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly, som är den enda i sitt parti som har rätt att åka taxi obegränsat. Hans nota hamnar hittills på 12 993 kronor.

– Om man jämför det med vissa Sverigedemokrater verkar det finnas en skillnad i hur man ser på användningen av skattebetalarnas pengar, säger Hans Linde, gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen till DN.

Hot mot samtliga SD:are

Lennart Gustafsson, säkerhetschef i riksdagen, bekräftar att det finns ett hot mot samtliga SD-ledamöter. Han har tillsammans med Säpo rekommenderat alla att välja taxi.

– I jämförelse med andra alternativa skyddsåtgärder så anses det vara kostnadseffektivt.

SD:s egna ledamöter har dock helt olika inställning till att utnyttja förmånen. William Petzäll har åkt taxi för drygt 100 000 kronor mer än ekonomiskpolitiske talesmannen Johnny Skalin. Hans nota är hittills 1011 kronor, enligt DN.

Johnny Skalin säger till tidningen att han inte tar taxi i onödan. Partiet har en annan förklaring:

– Han sitter på kontoret i större utsträckning än andra ledamöter, säger pressekreterare Eric Myrin.

I genomsnitt har SD-ledamöterna åkt taxi för 34 738 kronor vardera. Fyra gånger så mycket som varje Vänsterpartist i riksdagen i snitt gör av med på taxiresor.

Publicerad: