Nyheter

Vänster-sveket

Av: 

Pär Karlsson

Josefin Berglund

NYHETER

Då: Hejade fram Juholt till makten – Nu: Gör myteri

Vänsterupproret inom S tvingar Håkan Juholt till en budgetreträtt.

Tunga krafter vägrar gå med på hans försök att förnya partiets politik.

– Det talas om ett haveri, säger en S-källa.

Lars Stjernkvist (S) ger Juholt sitt stöd.
Lars Stjernkvist (S) ger Juholt sitt stöd.

På tisdag presenterar Håkan Juholt sin första skuggbudget som S-ledare.

Men samtidigt skakas hans parti av interna konflikter.

I tisdags blev det öppen strid när flera ledamöter i partiets riksdagsgrupp protesterade mot ledningens förslag att skrota flera tidigare huvudkrav, som höjd ersättning i a-kassan och att slopa rut-avdraget.

Aftonbladet erfar att det är vänsterfalangen i partiet som lett upproret – samma krafter som lyfte Juholt till jobbet som partiledare och tvingade företrädaren Mona Sahlin att ta med Vänsterpartiet i det rödgröna samarbetet.

Risk för nederlag

– Det talas om ett haveri om han får backa om budgeten. När han valdes hade han en stark bas i vänsterdistrikt som Skåne, Dalarna och Stockholms stad. Nu får han kritik från dem som förde honom till makten. Samtidigt vet LO-folket nu att han inte är att lita på när det gäller a-kassan, säger en S-källa.

Risken är nu stor att Juholt tvingas vika ned sig på flera punkter – vilket skulle vara ett stort nederlag för honom som ledare:

– Tvingas Juholt backa och föreslå skattehöjningar är det lika illa som när Sahlin fick ge efter angående V, säger en annan S-källa.

Låst läge

S-ledaren sitter nu fast i en rävsax. En återställning av a-kassan, slopat rut-avdrag och sänkt pensionärsskatt skulle leda till att det inte finns något utrymme kvar till några budgetreformer.

Får stöd också

Samtidigt får Juholt även stöd för sin nya linje:

– Jag tycker det finns hoppingivande signaler i budgeten om att vi ska utveckla vår politik. Vi måste förskjuta fokus från bidrag och bli mer jobbskapande, säger Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare i S och nu kommunalråd i Norrköping.

Håkan Juholt vill inte kommentera budgetbråket.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter