Arklöv mötte ex-nazister

Publicerad:

NYHETER

Vill kämpa mot högerextremism

HEBMLIG TRÄFF Jackie Arklöv har har haft permission. Han valde då att träffa avhoppade nazister på Fryshuset i Stockholm. 	Foto: PRIVAT
HEBMLIG TRÄFF Jackie Arklöv har har haft permission. Han valde då att träffa avhoppade nazister på Fryshuset i Stockholm. Foto: PRIVAT

Jackie Arklöv, 38, är dömd för polismord och grova krigsbrott.

Nu vill han bekämpa högerextrema krafter.

I största hemlighet besökte han nyligen avhoppade nazister i Stockholm.

Jackie Arklöv avtjänar livstids fängelse för morden på polismännen Olle Borén och Robert Karlström i Malexander 1999. Han har erkänt att det var han som gick fram och avlossade de dödande skotten.

Förra året ansökte Arklöv om att få sitt straff tidsbestämt, men tingsrätten avslog med hänvisning till att det har gått för kort tid.

Några timmar i frihet

Under förhandlingen sa den tidigare nynazisten att han ville börja arbeta för organisationen Exit när han släpps ur fängelset.

Redan nu har han kontakt med organisationen. I onsdags lämnade han Österåkeranstalten ledsagad av flera kriminalvårdare.

Under timmarna i frihet valde han att besöka Fryshuset i Stockholm där Exit har sina lokaler. Där hjälper de unga människor som fastnat i den högerextrema världen.

”Hög sekretess”

Flera källor bekräftar för Aftonbladet att besöket ägde rum, men på Exit är det ingen som vill prata om kontakterna med Arklöv.

– Hur har ni fått veta det? frågar ordföranden Robert Örnell.

Han poängterar att Arklöv inte på något sätt arbetar för organisationen, men vill i övrigt inte säga något om kontakterna med polismördaren.

– Vi har en extremt hög sekretess kring våra klienter. Det är individer som kommer från extrema och ofta väldigt våldsamma miljöer.

Förutom polismorden i Malexander har Jackie Arklöv också erkänt grova krigsförbrytelser under kriget i forna Jugoslavien.

Stoppade gevär i mun

Mellan åren 1993 och 1996 var Jackie Arklöv legosoldat i Bosnien-Hercegovina. Han har dömts för att ha misshandlat och hotat sammanlagt elva personer. Bland annat har han erkänt hur han satte en gevärspipa i munnen på en gravid kvinna.

– Jag kommer aldrig att kunna lägga det bakom mig, sa han i tingsrätten.

Publicerad: