"Förbättra järnvägen – inte Facebook"

Publicerad:
Uppdaterad:
Regeringen ger hundra miljoner kronor i investeringsstöd till Facebook. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är kritisk till prioriteringen.
Regeringen ger hundra miljoner kronor i investeringsstöd till Facebook. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är kritisk till prioriteringen.

NYHETER

"Lägg pengarna på järnvägen, inte Facebook".

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är kritisk till prioriteringen.

Och Aftonbladets läsare stormar mot regeringens miljonstöd till sajtägarna.

Till Aftonbladet strömmar mejl och telefonsamtal från läsare som upprörs över att regeringen i dag meddelar att Facebook, som värderas till omkring 350 miljarder kronor, får 100 miljoner kronor i investeringsstöd, för att bygga tre stora serverhallar i Luleå.

– Man blir illamående över hur den här nya näringsministern börjar elda med skattepengar, säger en manlig läsare på telefon.

– Man har inte gjort ett dyft för att rädda Saab. Men åt Facebook strör man pengar, säger en annan.

– Jag var bara tvungen och skrika. Fy faan. Inte ska våra skattepengar finansiera Facebook. Vilket hån mot skattebetalarna, skriver en kvinnlig läsare i ett mejl.

Kritisk mot prioriteringen

– Jag säger samma sak som alla som stått och frusit på en perrong i väntan på ett försenat tåg skulle säga. Jag har träffat industriföreträdare i bland annat Luleå som säger att deras verksamheter påverkas av att man ska kunna lita på att tåget går, även när snön faller. Det är viktigare än stöd till enskilda företag, säger Gustav Fridolin.

Han poängterar att han inte ställer sig negativ till Facebooks investering i Luleå – en investering som Greenpeace gått ut och hyllat eftersom plastvalet gynnar förnybar energi.

– I grund och botten är det så klart att vi fått nya investeringar i Sverige. Jag är jätteglad att Facebook valt Luleå. Men pengarna vi har måste vi använda på det som verkligen behövs. Det vi behöver är grundläggande investeringar i infrastruktur, järnväg, bredband och bostäder.

"Stödet till Facebook onödigt"

– Facebook själva säger ju att stödet inte var avgörande för deras investering. Det finns självfallet tillfällen där man bör samarbeta med företag, särskilt i uppbyggnadsfasen. Men Facebook är ju inte direkt ett företag i uppbyggnadsfasen.

Att regeringens investeringsbidrag till Facebook kommer från EU, är inte avgörande för Fridolin.

– Det här är ju EU-medel, men även medel som EU har kommer ju från bland annat svenska skttebetalare. Vi vill att även hamna i en situation där exempelvis Sverige och Finland tävlar om att ge EU-bidrag till olika företag.

Publicerad: