Hård kritik mot Lars Adaktusson

1 av 3 | Foto: I Lars Adaktussons program i Radio 1 uppgavs att Dawit Isaak kan ha avlidit.
NYHETER

Många har känt till spekulationerna om Dawit Isaaks död sedan länge.

Nu kritiseras Adaktusson.

– Det är ingen som tror på det här. Jag tycker det är helt fel att gå ut med det. Det är spekulation. Det förstör, säger Leif Öbrink, ordförande i Stödföreningen Free Dawit Isaak.

Leif Öbrink, ordförande i Stödföreningen Free Dawit Isaak, är djupt kritisk till att uppgifterna sprids.

– Det här har figurerat i flera veckor, den här uppgiften. Det är ingen som tror på den. Jag tycker det är helt fel att gå ut med det. Det är spekulation. Det förstör, säger Öbrink till TT.

Han beskriver publiceringen av uppgifterna som en "dödsstöt" mot Dawit, och ifrågasätter såväl Lars Adaktussons som Mehari Abrahams motiv.

– Vad vill han, vill han misskreditera regimen? Sånt måste man ha i beaktande, säger Öbrink om Abraham till TT.

– Det här är sensationslystnad från Adaktussons sida, fyller han i.

Tror regimen står bakom

Även Journalistförbundets tidigare ordförande,Agneta Lindblom Hultén, tror att uppgifterna kan vara påhittade. Hon har länge vetat om ryktena om Dawit Isaaks död. Hon nåddes av informationen redan för två veckor sedan.

– Det kom först ut på Facebook från regeringsanhängare och sedan har de försökt ändra  hans profil på Wikipedia. Sen publicerades detta på Dawit Isaaks födelsedag, säger Agneta Lindblom Hultén, Journalistförbundets före detta ordförande, som avgick i maj.

"Kastat skit på kampanjen"

Hon har engagerat sig i Dawit Isaaks fall i flera år och deltagit i kampanjen för hans frisläppande.

– Jag bara hoppas att det här inte är sant. Regimen har från dag ett kastat skit på kampanjen och jag tror att det här är ett försök att stoppa opinionen. Jag hoppas att Dawit fortfarande lever. Regimen kommer inte medge någonting, säger Agneta Lindblom Hultén.

Enligt henne har det länge gått rykten om huruvida Dawit Isaak lever eller inte. Hon har sedan hon fick reda på Facebook-utlägget dubbelkollat med sina källor.

– Jag har kollat med trovärdiga personer som är initierade i det här. Jag är förvånad att det inte kom ut tidigare än på hans födelsedag, säger Lindblom Hultén.