Familjen Zwart – mitt i översvämningskaoset

NYHETER

– Det här har varit ett par riktigt läskiga dagar, berättar Nicola samtidigt som hon lyser av lättnad.

Familjen Zwart bor mitt i en dal i Brisbanes södra förort Highgate Hill och det var inte förrän efter kulmen tidigt imorse som de verkligen kunde pusta ut.

Det lilla gula huset sprudlar av liv och gästvänlighet och två andra par välkomnar lika stort när jag kommer precis innan middagsbjudningen. Ena paret bor uppe på närmsta kullen och var familjens evakueringsplan och det andra paret kan själva inte komma till sin lägenhet vars bottenplan är översvämmat.

Man skulle lätt kunna glömma bort att stora områden är översvämmade precis över kullarna, men det var väldigt tydligt för Nicola och Simon för bara några timmar sedan.

”Förstår allvaret”

Det var när Nicolas syster i tisdags ringde och beordrade dem att lämna sitt hem som de började förstå allvaret. Systern fick själv sitt hus översvämmat i Towoomba och försökte få Nicola att förstå allvaret.

– Jag tänkte först att äsch, det är väl inte så farligt, men sedan när det började komma mer och mer information på TV så försvann den känslan fort, berättar Nicola.

Simon blev på tisdag förmiddag hemskickad av några kollegor som visste var han bor och han hann precis hämta upp Elizabeth på dagiset i stan när de tog beslutet att stänga och skicka hem alla barn.

– Jag var så rädd att Simon inte skulle kunna komma hem med Libby i tid, så det var väldigt skönt när vi till slut var hemma tillsammans, berättar Nicola.

”Rädd för att bli fast”

Familjen började packa på en gång och viktiga dokument och kläder stod högst på listan. Eftersom familjens garage blev översvämmat för ett par år sedan bara av kraftigt regnvatten, så fortsatte arbetet med att lyfta upp allt som fanns under huset från marken . Även familjens två kycklingar fick flytta upp några våningar under huset.

– Min största rädsla var att vi skulle bli fast här nere i dalen eftersom vi är omringade av kullar, berättar Simon och Nicola fyller i;

– Ja och jag föreställde mig att vattnet skulle komma forsande över den ena kullen efter den andra och vi skulle bli fast med barnen i famnen uppe på kyl och frys eller något annat hemskt.

Onsdagen var en galen dag och Simon och Nicola hade TVn på hela tiden och sökte efter all information de kunde hitta på Internet och det lugnade känslorna litegrann.

– Vi bestämde oss ändå under onsdagen att stanna i huset och att det viktigaste var att ha en plan, säger Nicola.

Kan äntligen pusta ut

Onsdagkvällen innan vattnet skulle nå sin kulm blev en nervös kväll och det var inte utan att det var svårt att gå och lägga sig. Väskorna var lätt packade så att det skulle gå fort att gå uppför kullen om det skulle behövas och Nicola som var uppe och ammade Charlotte på natten tittade ut och slog på radion för att försäkra sig om att vattnet inte stigit mer.

I morse kunde de sen äntligen pusta ut och konstatera att de helt klarat sig utan vatten i huset.

– Nu känns det ok. Ok, men sorgligt.

Parkerna som de brukar gå till är översvämmade, den lilla stranden vid floden är helt borta, det är lerigt och gyttjigt överallt och området där Elizabeth brukar gå i musikklass är helt översvämmat.

– Vårt liv kommer vara väldigt påverkat av allt det här en lång tid framöver, säger Nicola med en uppgiven men lättad röst.