Svensk utlämnad från Colombia

avLinda Hjertén

NYHETER

Misstänks leda kokainliga

Foto: JANNE ÅKESSON /SWEPIX
STOPPAD I LYXBIL Flera polispatruller samt en kraftigt beväpnad piketstyrka var inblandade i gripandet av Jonas Oredsson i maj 2005. Han var då misstänkt för att ha hjälpt en brottsling att fly.

Jonas Oredsson, 38, en av Sveriges mest ökända brottslingar, har i dag utlämnats från Colombia till Sverige.

Han misstänkt vara ledare för en liga som smugglat stora mängder kokain från Sydamerika.

Härvan började nystas upp i juni i år.

En svensk 54-årig före detta lärare greps på en segelbåt utanför paradisön Martinique i Västindien. Ombord på båten hittade fransk tull 1, 4 ton kokain, gömt under tjocka jutesäckar. Värdet på narkotikan beräknades till 800 miljoner kronor.

Dömd förut

54-åringen är dömd till fängelse vid flera tidigare tillfällen, för bland annat grovt skattebrott, grov stöld och medhjälp till grovt bedrägeri.

Men hans namn förekommer aldrig tidigare i narkotikakretsar.

54-åringen utlämnades till Sverige i september och häktades den 17 december av Stockholms tingsrätt för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

Utlämnades i september

Rikskriminalen sade då att de trodde att det rörde sig om en svensk operation och att partiet med kokain sannolikt skulle till Sverige. Nu misstänks den svenska ökände rånaren Jonas Oredsson, 38, vara hjärnan för den kokainliga som låg bakom smugglingen på 54-åringens båt.

Oredsson greps nyligen i staden Girardot i centrala Colombia. Utlämningen skedde i söndags enligt tidningen El País och han ska redan ha satts på ett plan till Sverige.

Spektakulära rymningar

Jonas Oredsson är flera gånger dömd för grova brott i Sverige, bland annat väpnade rån. Han har rört sig i den kriminella mc-organisationen Brödraskapet där han kallades för "Billy the Kid".

Oredsson är också känd för flera spektakulära rymningar. Sommaren 1995 fritogs han under dramatiska och uppseendeväckande former när han i sällskap av två vakter var på väg in till Svea hovrätt.

Och det mitt under pågående Vattenfestivalen med massor folk i rörelse.

Dubbelrån

En pistolbeväpnad man på motorcykel hotade vakterna, slet åt sig fången och de två försvann snabbt iväg från platsen utan att kunna gripas.

Drygt tre veckor senare genomförde Jonas Oredsson ett dubbelrån med två kumpaner i Gustavsberg strax utanför Stockholm.

Under en permission från Hallfängelset 2001 fritogs han av tre personer då han tillsammans med tre vårdare besökte en bilsalong i Nyköping. Han greps en kort tid därefter.

På Rikskriminalpolisen vill man inte säga någonting om Oredssons utlämning eller det pågående fallet.

– Vi ger inga kommentarer, säger Varg Gyllander på Rikskrim.