Väldigt oklart vem som ligger bakom

Publicerad 2011-07-22

Terrorexperten: "Skotten på Utøya ändrar allt"

Vem?

Varför?

Efter bombningen inne i Oslo tydde mycket på att det var islamistiska extremister som låg bakom terrordådet. Enligt Magnus Ranstorp, terroristexpert på Försvarshögskolan i Stockholm, fanns det en tydlig hotbild mot Norge, bland annat efter att den norska tidningen Aftenposten återpublicerade Muhammed-karikatyrerna i början av 2010.

– Hade det bara rört sig om bombningen så hade man till 99 procent utrett det som ett al-Qaida-inspirerat dåd. Det hade varit i linje med kontexten och den hotbild som finns mot Norge.

Ställde allt på ända

Men så kom larmet om att en person utklädd till polis sköt ungdomar på ön Utøya – och alla tidigare teorier om vem som ligger bakom attacken på Norge ställdes på ända.

– Den här historien ändrar allt. Det är en extrem situation och just nu pekar det åt olika håll. Men det pekar mer i riktning mot att det är något norskt inhemskt och inte något externt, säger Magnus Ranstorp.

Lägret där ungdomarna på Utøya sköts ihjäl arrangerades av norska socialdemokraternas ungdomsförbund AUF. Magnus Ranstorp tror dock inte att det rör sig om en högerextrem attack.

"Håller allting öppet"

– Under 2010 inträffade det inte en enda terorrattack med högerextrema motiv i hela Europa, säger han.

Han säger att det i stället kan röra sig om ett vansinnesdåd utfört av en, två, max tre personer, som saknar kopplingar till någon organisation.

– Men just nu håller jag allting öppet. Allting hänger på vem personen som har genomfört skjutningarna på ön är, säger Magnus Ranstorp.

– Oavsett vem som har gjort det här är det en extremt sorglig dag. Det här visar demokratins sårbarhet och hoten mot dess grundvalar och värdegrund.