Tre döda i svår trafikolycka

avMagda Gad, Sebastian Chaaban, Sofi Tagesson

NYHETER

Frontalkrockade på raksträcka

Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto

Tre personer dog på tisdagen när två bilar frontalkrockade på riksväg 41 vid Kinna. Olyckan inträffade när den ena bilen kom över på fel sida av vägen.

– Det är en raksträcka, och det finns inga bromsspår. Orsaken till olyckan är ett mysterium för tillfället, säger Björ Blixter, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Vid 18-tiden på tisdagskvällen inträffade en mycket allvarlig trafikolycka på riksväg 41 utanför Kinna. Två bilar frontalkrockade, och flera personer klämdes fast.

I den ena bilen färdades en 44-årig man, tvåbarnsfar, ensam, han dog efter kraschen. I den andra bilen färdades tre personer, en 62-årig man, hans 62-åriga hustru och hans 82-åriga mamma. Mannen och hans mamma omkom i olyckan, den 62-åriga kvinnan vårdas på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– För den fjärde personen är tillståndet kritiskt, säger Johan Ljung, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland till Aftonbladet.

– Personerna är hemmahörande i området där olyckan inträffade, säger Ulf Edberg, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Kom över i fel körfält

Enligt ett vittne ska den ena bilen ha kommit över i fel körfält och frontalkrockat med det mötande fordonet.

De båda personbilarna, en liggande tvärs över vägstaketet och den andra stående mellan vägbanorna, bärgades under kvällen från platsen och ska genomgå teknisk undersökning.

Olycksdrabbad sträcka

Riksväg 41, som går mellan Borås och Varberg, har i flera år varit mycket olycksdrabbad.

Trafikverket har under en längre tid velat bygga om vägen för att öka säkerhet.

Tanken är att hela sträckan ska bli mötesfri.

– Det är en relativt trafikerad väg, och det är angeläget att bygga om till mötesfri då det varit många olyckor, säger Lennart Helsing, pressinformatör vid Trafikverket.

Men av nio planerade vägsträckor är det bara en där arbetet är klart.

Byggstarterna har blivit försenad då nya beslut tagits för de regionala infrastrukturplanerna för Västra Götalands och Hallands län.

Olyckan hade kunnat undvikas

– Riksväg 41 har funnit med länge i planeringen, men har senarelagts delvis på grund av pengar, säger Lennart Helsing.

Nu är det oklart när ombyggnaden av vägen kommer stå klar.

Om vägen hade varit mötesfri i dag, hade tisdagens svåra olycka, med stor sannolikhet kunna undvikas.

– Handlar det om en mötesolycka, då kan man konstatera att det är angeläget att bygga till mötesfri väg. De tar bort de olyckorna nästan helt och hållet. Det är en synnerligen effektiv åtgärd, säger Lennart Helsing.