SMHI

SMHI: Var beredd på ishalka

Av: 

Johanna Schreiber

NYHETER

Läge att byta till vinterdäck

Nu kommer vintern till södra Sverige. Räkna med minusgrader till helgen.

Nattfrosten och snöfallen gör vägarna livsfarliga – om du inte har satt på vinterdäcken.

– Var beredd på ishalka, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Snön har redan kommit till de norra delarna av Dalarna. I stora delar av Norrland förväntas temperaturen krypa ner mot tio minusgrader under den kommande veckan. Och kylan tränger söderut – minusgraderna kan ha hunnit ner till de norra delarna av Götaland redan till helgen.

– Nästa vecka kan vi förvänta oss ett lågtryck som börjar som regn i syd och sedan faller ner som snö i norr, säger Linnea Rehn.

”Var beredd på ishalka”

När de regniga dagarna följs av klara nätter är riskerna stora att väglaget blir förrädiskt.

– Nu är det bäst att vara försiktig om det fryser på under de klara nätterna. Då får man vara beredd på ishalka, säger Linnea Rehn.

Det svajiga höstvädret innebär förstås att det är dags för bilister i de berörda områdena att rulla fram vinterdäcken.

– Nu börjar det bli aktuellt för bilister i Norrland, och norra delarna av Dalarna att byta till vinterdäck, säger Henrik Olars, pressansvarig på Trafikverket.

God framförhållning

Trots att vintern ännu inte har kommit till de mellersta och södra delarna av Sverige  uppmanar Henrik Olars att även bilisterna där har god framförhållning.

– Kolla vädret extra noga, särskilt om du ska köra en längre sträcka. Det är viktigt att du vet vad det kommer att vara för väder längs den väg du kör, säger han.

Henrik Olars förklarar att vädret och väglaget självklart varierar från år till år, men att bilisterna ska vara förberedda på att byta ut sina däck med kort varsel.

– Från mitten av oktober är det väldigt viktigt att vara förberedd på att det snart kommer att vara läge för vinterdäck, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klart.se

Klart.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SMHI