Sälungen bor i Lindas badkar

avSofi Tagesson

NYHETER

Två stora ögon tittar upp över kanten.

Den lille sälungen hittades i vassen – ensam, utmärglad och skadad. Nu bor han

i Linda Askelunds badkar.

– Jag hoppas att han klarar sig, säger hon.

Foto: Foto: JERKER IVARSSON
Den lille sälungen var utmärglad och skadad när Linda Askelund tog sig an honom. Troligtvis har han kommit bort från sin mamma. Nu sondmatar Linda sälen i hopp om att han ska bli rundare och friskna till.

Den lilla kuten ligger och busar med en filt i Lindas badkar. Han stånkar, frustar, tuggar och sliter i sin nya leksak. Med stora ögon tittar han upp på oss. Nyfiken – men trött och försiktig.

Bara tolv timmar tidigare hittades han i vassen i Åkersberga.

Tvångsmatad med fisk

Svårt utmärglad och med ett stort infekterat sår. Efter kontroll på plats transporterades han till Skansen. Sedan fick han följa med hem till Linda Askelund, djuransvarig.

Nu bor han i hennes badkar på Djurö.

– Jag sondmatar honom. Han får mest vätskeersättning, antibiotika och smärtstillande – men jag har tvångsmatat honom med en fisk också.

Lillen är utmärglad. Han väger 12,5 kilo – bara en fjärdedel så mycket som han borde efter sina uppskattningsvis fyra veckor i livet.

– Jag hoppas att han klarar sig, men normalt ska han vara stor som en spärrballong i den här åldern. Full av späck och redo att klara sig själv, säger Linda.

Kan ha blivit biten

Vad som har hänt sälungen vet ingen, men på något vis har han kommit bort från sin mamma.

– Sedan ser det ut som att han har blivit attackerad och biten av en stor säl. Såret är riktigt fult och infekterat, säger Linda Askelund.

Sälen är alldeles för tunn för att klara det kalla vattnet utomhus – men i Lindas badkar har han fått ett ljummet bad.

– Det gillade han.

Nu hoppas hon att den lille ska återhämta sig och bli rund och tjock igen. Om några dagar får han flytta till Skansen där kan han fortsätta tillfriskna.

– Just nu behöver han mat var tredje timme, så då är det lättare att ha honom hemma. Och så skriker han. Det är som att ha ett spädbarn.