Nyheter

”Rökförbud på allmän plats”

Av: 

Magda Gad

NYHETER

Beslut i dag - Miljöpartiet vill utöka rökförbudet

DAGS ATT FIMPA? MP vill skärpa rökförbuden ytterligare.
DAGS ATT FIMPA? MP vill skärpa rökförbuden ytterligare.

KARLSTAD. Ett av de beslut som Miljöpartiet har fattat på helgens kongress är att rökförbudet bör skärpas.

– Den lag som redan finns i dag är väldigt uppskattad, men vi tycker att det finns anledning att se över om den ska utökas, säger Magnus Johansson, sammankallande i partistyrelsen.

Det är redan förbjudet att röka på serveringsställen, som restauranger och kaféer, men Miljöpartiet vill nu utreda om förbudet kan utökas till fler områden.

– Det finns många människor som i dag upplever rökning på allmänna platser som ett besvär. Vi vill därför se över om det kan vara bra att förbjuda rökning på andra ställen där människor förväntas passera och samlas, som vid entréer och busshållplatser, säger Magnus Johansson, sammankallande MP:s partistyrelse.

"Måste kunna gå in på sjukhuset"

Gunvor G Ericson, Miljöpartiets folkhälsopolitiska talesperson, säger att det utökade rökförbudet inte är menat att gälla för uteserveringar, utan främst platser som inte går att undvika.

– Vi är inte för ett totalförbud på allmänna platser, utan det handlar om att man ska kunna gå in i på sjukhuset eller på centralstationen utan att besväras av rökning. Utifrån att vi vet att rökning dödar måste vi på något sätt reglera att människor som inte vill drabbas slipper det, säger hon.

Förbud av gårdsförsäljning av alkohol

Kongressen har också röstat för att förbjuda gårdsförsäljning av alkohol.

– Det är ett mycket rimligt ställningstagande med tanke på att regeringens utredningsgrupp har kommit fram till att Systembolaget utgör ett tillräckligt bra och utbrett alternativ, säger Gunvor G Ericson.

Andra beslut som har tagits denna helg är att Miljöpartiets kongress har röstat för en lag om sprututbyte i landsting, att orättvisorna i pensionssystemet från jämställdhetssynpunkt ska beaktas och garantipensionen ska höjas. Däremot avslogs förslaget om att partiet ska verka för ett könsneutralt språk.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: