Nyheter

Dubbelsegern

Av: 

Erik Nises

Anette Holmqvist

NYHETER

S och Juholt är omvalets stora vinnare

GÖTEBORG. Håkan Juholt har dubbla skäl att jubla.

S blev omvalets stora vinnare – i både Västra Götaland och Örebro.

– Håkan har betytt massor, men det här är framför allt valarbetarnas seger, säger Gert-Inge Andersson, Socialdemokraternas toppnamn i Göteborg.

Håkan Juholt firade hemma i Oskarshamn och var inte på plats vid S-valvakan i Målarnas hus i Göteborg.

Redan tidigt under kvällen var stämningen på topp och när rapporterna från Valmyndighetens rösträkning började droppa in steg glädjen.

Egen majoritet

Inte minst när resultatet i kommunvalet i Örebros nordöstra valkrets – 47,1 procent – rapporterades. Det är ökning med 7,7 procentenheter och ger S egen majoritet.

– Man trodde väl aldrig att vi skulle få uppleva sådana siffror, sa kommunalrådet Björn Sundin i Örebro till TT.

”Fantastiskt jobb”

I Västra Götaland slutade S på 32,6 procent, en uppgång med 1,7 procentenheter från valet i höstas – men fortfarande under siffrorna från 2006. Trots det var det fortsatt glada miner i Målarnas hus.

– Mina valarbetare, partiledningen och alla har gjort ett fantastiskt jobb. Vi har gått fram med fem mandat och tagit tillbaka det vi förlorade i höstens val.

Sedan är jag så klart bekymrad över att vi trots det inte har en majoritet i regionen, säger Gert-Inge Andersson, regionstyrelsens ordförande.

S har sedan i höstas styrt tillsammans med V och MP med stöd av Sjukvårdspartiet. Nu åker Sjukvårdspartiet ut och inget block har egen majoritet.

– Vi är öppna för allt utom att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Anna Johansson, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg.

Redan på valvakan pratades det om att det är dags att ta kontakt med C och FP för att få till en ny majoritet. S har tidigare regerat med de två allianspartierna.

– Man måste vara ödmjuk, man måste veta vilka som vill samarbeta först, säger Gert-Inge Andersson.

’Nådde inte ända fram’

Valets andra vinnare är Sverigedemokraterna som går fram med 1,4 procentenheter från det ogiltiga valet i höstas – och 3,12 procentenheter jämfört med valet 2006. Toppnamnet Patrik Ehn var nöjd men hade egentligen hoppats på högre siffror.

– Vi hade ju två mål i valet. Det ena var att få tio mandat i fullmäktige, det andra att behålla vågmästarställningen. Vi nådde inte ända fram när det gäller mandaten, säger han.

Enligt Patrik Ehn är vågmästarrollen viktigast:

– Precis som på riksplanet är det så vi utövar vår makt.

Inför valet i höstas avslöjade tidskriften Expo att Patrik Ehn i mitten av 80-talet var medlem i den nazistiska organisationen Nordiska rikspartiet och att han så sent som 2005 hade undertecknat ett internt mejl med en nazisthälsning.

Du har ju varit nazist, kan dina väljare vara säkra på att du övergivit de åsikterna?

– Javisst, jag är Sverigedemokrat och ska jag beteckna mig som före detta någonting så är det före detta centerpartist, det var i Centerpartiet jag fick min politiska skolning. Mitt medlemskap i NRP ligger 25 år tillbaka i tiden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter