Röstningsfiasko för oppositionen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ännu ett röstningsfiasko skakar Sveriges riksdag.

Vid omröstningen om fjälljakt i dag borde oppositionen ha vunnit.

I stället förlorade de eftersom det blev fel med kvittningen.

De rödgröna och Sverigedemokraterna var överens om att ändra reglerna för småviltsjakt i fjällen. Därmed skulle de ha vunnit onsdagens omröstning i riksdagen med två röster.

Men precis som flera gånger tidigare sjabblades det i kvittningssystemet och regeringen vann med 157-156.

– Det är katastrof för de norrländska jägarna. De rödgröna har en del att förklara varför de misslyckas med kvittningen gång på gång, säger en irriterad Sven-Olof Sällström (SD).

”Hade inte koll”

Kvittningssystemet fungerar så att partierna träffas före omröstningen och jämför hur många av de respektive blockens ledamöter som är frånvarande. Sedan kvittas de ut mot varandra så att styrkeförhållandet mellan blocken inte ska ändras.

Men vid onsdagens omröstning fattades en socialdemokratisk och en vänsterpartistisk röst mer än överenskommet. Dessutom röstade en kristdemokrat som borde ha varit frånvarande.

– Oppositionen hade inte koll på sina ledamöter och KD hade visst en för mycket, säger Moderaternas kvittningsperson Cecilia Magnusson.

Fel tidigare

Det är inte första gången det blir fel. Vid tre av fyra omröstningar sedan valet där regeringen har riskerat att förlora har det blivit fel i kvittningen.

– Så här får det inte vara. Vi måste ha en skärpning när det gäller voteringar så vi får förtroende för kvittningssystemet, säger socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg.

Enligt Socialdemokraternas kvittningsman Kurt Kvarnström är det dock svårt att få ett felfritt system.

– Alla som skulle vara på plats var det. Men en socialdemokrat och en vänsterpartist missade att trycka i tid. Vår ledamot säger att han har tryckt men att det inte har registrerats, så det ska vi titta närmare på. Men den mänskliga faktorn kommer vi aldrig förbi, säger han.

Aftonbladet har sökt Kristdemokrateras kvittningsperson Yvonne Andersson men har inte fått kontakt.

Gruppledaren Mats Odell säger att partiet utreder om det har begåtts något fel.

– Jag var själv utkvittad och har inte en aning om vad som hände, säger Odell.

Normalt är oppositionens övervikt tre röster. Men även en Sverigedemokrat var frånvarande, och partiet ingår inte i kvittningssystemet.

Publicerad: