Avslöjade av toapapper

NYHETER

Rånarnas nödlösning blev deras fall – Elof, 64: ”Det är ju lite märkligt”

1 av 2 | Foto: Männen lämnade bajshögar och toalettpapper på tre olika platser cirka en kilometer från huset.

Jordgubbsodlaren Elof Dahlén, 64, rånades brutalt i sitt hem.

Det var rena skitsaker som avslöjade förövarna.

Foto: ”halvklantiga” rånare Två män bröt sig in hos Elof Dahlén, 64. Männen rånade och misshandlade honom. På vägen till rånet stannade de – för att bajsa.

Elof Dahlén satt i tv-soffan hemma i Vara och väntade på 21-nyheterna en torsdagskväll i februari.

Plötsligt kom två maskerade män inrusande och brottade ner honom. Rånarna länsade hemmet på pengar, verktyg och tog bilen innan de lämnade Elof bakbunden vid tv-soffan.

Efter fem timmar lyckades han komma loss och ringa polisen.

Lämnade toalettpapper

Några dagar senare säkrade polisen betydelsefulla spår en kilometer från Elof Dahléns hus: tre högar med bajs och toalettpapper.

Det visade sig att strax före rånet parkerade gärningsmännen, tillsammans med en chaufför, en lastbil en kilometer från hans bostad.

Där satte sig alla på rad.

– Avföringen låg mitt ute i naturen och såg ganska färsk ut. Vi drog snabbt slutsatsen att det kan ha med detta i göra, säger Niklas Lindström, polisinspektör i Lidköping.

– Man kan kalla det lite halvklantigt.

Att säkra dna från avföring är normalt en svår uppgift för polisen. Men i och med att rånarna även lämnade kvar toalettpapper gick det lättare.

– Bakterier i avföringen dödar normalt dna. Men vid sista torkningen brukar det vara rent på pappret, då kan det fastna en del celler från rumpan, säger Niklas Lindström.

”Det tryckte väl på”

Rånarna, en 36-åring och en 27-åring, greps i juli i Litauen efter internationell spaning.

Då hade polisen redan säkrat dna på toapappret som matchade med männens. Man hade också funnit stöldgods som kunde knytas till Elof Dahléns bostad.

Nu åtalas männen för grovt rån. Båda har erkänt.

För Elof Dahlén innebär det att han äntligen kan andas ut.

Sedan kvällen i februari är han ständigt misstänksam på ljud utanför huset.

– Det är ju lite märkligt. Om du eller jag skulle göra en sådan här grej skulle man ju inte sätta sig ner och skita. Men det tryckte väl på och då måste det komma ut. Den svenska polisen har gjort ett fantastiskt jobb, säger han.