Dagen D i Egypten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

SVT:s reporter: "Det kan bli ett blodbad i dag"

Kan bli en miljon Hundratusentals demonstranter samlades i går kväll på Tahir-torget. I dag, efter fredagsbönen, kan det komma en miljon människor som alla kräver att Mubarak ska avgå.
Foto: AFP
Kan bli en miljon Hundratusentals demonstranter samlades i går kväll på Tahir-torget. I dag, efter fredagsbönen, kan det komma en miljon människor som alla kräver att Mubarak ska avgå.

Hundratusentals människor har samlats på Tahrir-torget med ett enda mål:

Mubaraks avgång.

Samtidigt rör sig arga anhängare till presidenten i hundratal sakta mot torget.

– Det kan bli ett blodbad i dag, säger Samir Abu Eid, SVT:s reporter på plats i Kairo.

Foto: AP/ABC
”Flyr inte” Christiane Amanpour fick en exklusiv intervju med Egyptens president Hosni Mubarak.

Fredagsbönen vid lunchtid är en av islams viktigaste gudstjänster.

I dag väntas den också bli starten för en fredag som kan skriva om Egyptens historia.

Hundratusentals egyptier samlades i morse på Tahrir-torget i Kairo med målet att få Egyptens president, Hosni Mubarak, avsatt.

Motsatt bild

Efter bönen hurrade och viftade de med landets flagga, en motsatt bild jämfört med de senaste dagarnas sammandrabbningar. Tillsammans sjöng de nationalsången och skanderade orden ”Han ska försvinna, vi försvinner inte”.

Sex säkerhetskontroller är uppsatta, där både militär och demonstranter kontrollerar id-handlingar och där tungt beväpnade människor hindrar andra med vapen från att ta sig in. Tidigare i dag besökte även Egyptens försvarsminister Hussein Tantawi torget. Enligt nyhetsbyrån AP kan det tolkas som att försvarsministern stöttar dagens demonstrationer.

Inne på torget står 47-årige fabriksarbetaren Abdallah Abd al-Fatah.

– Jag fruktar att det kommer att bli strider. Det finns poliser i civila kläder ute, som har fått betalt för att bråka, säger han till TT:s utsände.

”Ett blodbad”

I onsdags, när fem personer dödades, var det cirka en miljon människor på torget. Det kan bli ännu fler i dag.

– Det kan vara en avgörande dag i dag, sa Samir Abu Eid, SVT:s reporter på plats i Kairo, i en intervju i morse med Gomorron Sverige.

– Det kan bli ett blodbad.

Demonstranternas krav har deklarerats länge. De har döpt denna dag till Day of Departure" – Avskedsdagen, övertygade om att Mubarak lämnar sin post. Och under de senaste 24 timmarna har även flera av världens ledare ställt sig bakom demonstranterna, och kräver detsamma.

USA:s president Barack Obama, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy är bara några av de som nu kräver ett snabbt maktskifte i landet.

– Det måste till förändring. En verklig förändring, sa Angela Merkel i går.

”Inte typen som flyr”

Men om man får tro huvudpersonen själv så kommer både världsledare och regimkritiska demonstranter att bli besvikna i dag.

ABC:s reporter Christiane Amanpour fick i går kväll en exklusiv intervju med Hosni Mubarak. Han sa till henne att han inte alls planerade att avgå i nuläget.

– Jag är inte typen som flyr, sa han.

– Jag kommer att dö på egyptisk mark. Om jag avgår blir det kaos.

Under hela förmiddagen och lunchen var stämningen runt torget fredlig. Men vid halv tre började Al Jazeera rapportera om ökande grupper med Mubarakanhängare som gick mot torget. Ilskna mobbar på flera hundra männsikor ska vara på väg, enligt kanalen.

Detta har hänt: dag för dag

Den 25 januari

Efter att folket genom protester lyckats tvinga bort Tunisiens president Ben Ali från makten, börjar ungdomar och studenter i Egypten att demonstrera ute på gatorna i Kairo. De kräver att president Hosni Mubarak ska avgå efter 32 år som president. De vill också ha yttrandefrihet samt bättre levnadsvillkor.

Protesterna sprider sig snabbt till flera andra stora städer, som Alexandria, Suez, Ismailya och Mansura i Egypten.

Den 26 januari

Dagen efter att demonstrationerna har börjat utlyses undantagstillstånd i Egypten. Demonstranterna trotsar utegångsförbudet och rapporter om ökat våld mellan polis och demonstranter börjar att rapprteras.

Den 27 januari

Flera rapporter om dödsfall kommer in och mer än tusen personer ska ha gripits av säkerhetsstyrkorna.

Myndigheterna stänger av internet och telefonnätet i stora delar av Egypten.

USA:s president Barack Obama uttalar sig för första gången om händelserna i Egypten. Han uppmanar regeringen till återhållsamhet och säger att Egypten behöver genomgå politiska reformer.

Den 28 januari

Protesterna fortsätter i Kairo och flera av de stora städerna. Muslimska broderskapet ansluter sig till protesterna. Mer än 70 människor rapporterats ha dött och runt tusen skadats i protesterna. Internet och telefonnätet ligger fortfarande nere i stora delar av Egypten.

Under fredagskvällen talar för första gångens sedan protesterna president Husni Mubarak till nationen. Mubarak meddelar att hela regeringen avgår och att en ny ska tillsättas. Men han själv sitter kvar vid makten.

Den 29 januari

Minst 50 000 människor trotsar utegångsförbudet i Kairo och fortsätter att kräva Mubaraks avgång. Mobbar har börjat plundra affärer och civila bildar medborgargraden för att skydda hem och affärer. Under natten har beväpnade gäng och tjuvar brutits sig in på Egyptiska museet i Kairo. Två mumier slogs sönder och kulturskatter ska ha stulits samt vandaliserats.

Den 30 januari

UD avråder från resor till Egypten. Resebolagen börjar flyga hem alla svenska turister. President Hosni Mubarak visar inga tecken på att avgå utan bestämmer istället möte med den nye vicepresidenten Omar Suleiman och nya premiärministern Ahmed Shafiq, för att diskutera den nya regeringen.

Den 31 januari

Mer än 250 000 människor samlas på Tahrir-torget för att visa sitt missnöje med presidenten. EU:s utrikesministrar manar de "de egyptiska myndigheterna att inleda en ordnad övergång till ett brett regeringsalternativ med full respekt för lagen, mänskliga rättigheter och grundläggande fri- och rättigheter."

Den 1 februari

Över en miljon människor samlas under tisdagen på Tahrir-torget i Kairo. Efter åtskilliga timmar av protester meddelade president Hosni Mubarak på tisdagskvällen att han inte ställer upp för omval som president och att han inte planerar att lämna över makten til sin son. Men demonstranterna kräver hans omedelbara avgång, inte en avgång i september, som presidenten själv vill.

Den 2 februari

På eftermiddagen inträffar det som alla fruktat. De fredliga protesterna urartar i blodbad. Mubarakanhängare, som enligt rapporter transporterats i bussar till Tahrir-torget, drabbade samman med protestanterna. Armén, som sedan tidigare slagit en järnring runt torget, stod passivt och såg på. Fem personer dog och över 1500 människor skadades.

Aftonbladets utsända hålls mot sin vilja i tre timmar av egyptisk miltär och hotas till livet.

Den 3 februari

Oroligheterna och protesterna fortsätter. Mycket aggression riktas mot journalister. SVT:s reporter Bert Sundström kidnappas och hålls av okända män innan han sju timmar senare hittas, svårt skadad, på ett sjukhus i Kairo. Han är knivskuren i ryggen och har skallskador. Under natten opereras han och läget uppges vara allvarligt men stabilt.

Den 4 februari

”Dagen D”, som den kallas. Demonstranterna har hela tiden krävt att Mubarak ska avgå denna dag – vilket inte händer. Men enligt Carl Bildt är det en tidsfråga. Den första journalisten rapporteras död.

Källa: SvD och Aftonbladet


Carina Bergfeldt

Publicerad: