Professor lät hästsportprofil delta i forskning med hästceller

NYHETER

De gjorde mångmiljonvinster vid sidan om sina jobb på Karolinska institutet och sjukhuset.

Professorn misstänks också ha agerat etiskt klandervärt under sin forskning.

Bland annat ska han ha låtit en hästsportprofil, vara i labbet, när man arbetat – med hästceller.

På laboratoriet har det också i strid med reglerna hanterats hepatitsmittat blod.

När de två läkarna i höstas sa upp sig från sina tjänster inleddes en stor intern utredning av dem, efter att ledningen fått signaler om att något inte stod rätt till.

Förutom att de båda tjänat miljoner på tveksamma sidoprojekt fick man också indikationer på att de på sina arbetsplatser ägnat sig åt etiskt tveksamma metoder.

Det framgår av den hemliga internutredningen som har lämnats över till polisen.

Miljontals hästceller

Bland annat har man hittat korrespondens mellan professorn och en person i hans forskargrupp där den förstnämnde skriver om att han har tillgång till 20 miljoner celler från hästar, och även hästbenmärg.

Mannens arbete har i sig ingen koppling till hästar.

Arbetet med hästcellerna ska ha skett i Karolinskas laboratorium, under flera år, utan att det funnits etiskt godkännande för denna typ av verksamhet.

Mejlen har professorn sedan skickat vidare till en hästsportprofil.

Förvarades i samma skåp som människoceller

Flera personer i forskargruppen har under utredningen berättat om att hästsportprofilen varit involverad i arbetet med hästcellerna, och också varit på plats i labbet, trots avsaknad av medicinsk kompetens.

Ett par månader senare får professorn ett nytt hästmejl, med en sammanfattning av ett styrelsemöte i ett av bolagen där professorn är styrelseledamot.

I mejlet diskuteras hur arbetet med forskningen kring hästar ska fortskrida.

De fem som deltar i konversationen saknar, förutom professorn, koppling till Karolinska institutet.

Men alla fem, en känd företagsledare, en veterinär, en ryttare och hästsportprofilen sitter i styrelsen för ett bolag tillsammans med professorn.

Bolaget ska enligt sin verksamhetsbeskrivning bedriva veterinärverksamhet och tillverkning och försäljning av läkemedel samt därmed förenlig verksamhet.

Under utredningen har man även fått information om att hästcellerna förvarats i samma specialskåp som människoceller, och att man först efter påtryckningar från andra i forskargruppen köpte ett eget skåp till hästcellerna.

Flera personer har också under utredningen berättat att man i samma laboratorium hanterat hepatitsmittat blod, i strid mot reglerna.

Karolinska institutets chefsjurist Helén Törnqvist har tillsammans med universitetsdirektör Per Bengtsson polisanmält de två forskarna.

Hon vill i dag inte kommentera uppgifterna om hanteringen av hästceller och smittat blod.

– Jag kan inte kommentera några uppgifter eftersom vi valt att göra en polisanmälan, säger hon.

Aftonbladet har sökt de två läkarna för kommentarer, men de har inte återkommit. Vi har också ställt en rad frågor om hela ärendet till deras advokater, som uppger att de inte tagit del av polisanmälan.

”Dessvärre kan vi inte lämna några kommentarer på de påståenden som görs gällande i ert mail men våra huvudmän förnekar att de har gjort något fel”, svarar advokat Evelina Rosenborg.

Så dyrt är Nya Karolinska 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM