Sessan – du är sist i ligan

Så stort förtroende har svenskarna för… Så ställdes frågan: Hur stort förtroende har du för XX? Svara på en skala 1 till 5 där 5 står för mycket stort förtroende och 1 står för inget förtroende alls.
Så stort förtroende har svenskarna för… Så ställdes frågan: Hur stort förtroende har du för XX? Svara på en skala 1 till 5 där 5 står för mycket stort förtroende och 1 står för inget förtroende alls.

Madeleines bröllop blir årets stora kungliga fest.

Men svenskarnas för­troende för prinsessan är rekordlågt.

I en ny Aftonbladet/Sifo hamnar hon sist i kunga­familjen.

Kungligheter från hela världen samlas i Stockholm för att se när prinsessan ­Madeleine och den amerikanske finansmannen Chris O’Neill säger ja till varandra den 8 juni.

Men svenskarnas för­troende för den ­USA-boende prinsessan är rekordlågt.

I en ny undersökning från Aftonbladet/Sifo – där 1 000 personer telefonintervjuats mellan den 10 och 13 december – hamnar Madeleine på bottenplaceringen i kungafamiljen.

Där 5 står för ”mycket stort förtroende” och 1 står för ”Inget förtroende alls” får prinsessan snittbetyget 2, 8 – och endast åtta ­procent av de tillfrågade uppger att de har ett mycket stort ­förtroende för Madeleine.

Det är en minskning från i maj 2011, då motsvarande siffra för prinsessan var 3, 1.

Lägst är förtroendet bland män i åldern 15–29 år, där prinsessan får ett snittbetyg på 2,6 och nästan var fjärde tillfrågad inte har ­något förtroende alls för Madeleine.

– Jag kan tänka mig att det beror på att prinsessan inte har varit speciellt mycket i Sverige och inte har synts i media, säger Jon Andersson, projektledare på Sifo.

Representerar minst

Aftonbladets sammanställning av kungafamiljens officiella uppdrag under 2012, visar också att ­Madeleine är den som ­representerar ­Sverige allra minst.

Enligt ­kalendern på ­hovets hem­sida genom­förde prinsessan 42 offi­ciella uppdrag under året.

Det är 33 färre än prins Carl Philip som hamnar på näst sista plats – och

192 ­färre än kungens 234 uppdrag.

Tar inte ut någon lön

När Madeleine tidigare i år fick kritik för att hon ­levde på skattepengar i New York, valde prinsessan att slå tillbaka i en intervju på hovets hemsida i mars. 

– Jag blir ledsen när det beskrivs som om jag lever lyxliv och inte gör annat än shoppar och hänger på ­restauranger. Dels har jag mitt arbete på Childhood, dels ställer jag upp för ­Sverige när jag blir ombedd, sa prinsessan.

Madeleine underströk även att hon betalar sin ­vistelse med ­privata medel – och inte tar ut någon lön.

– Svenskarna har ju haft en bild av att ­Madeleine ­lever ett lyxliv, eftersom ­hovet har varit så dåliga på att kommunicera vad hon egentligen gör. Och ­Madeleine ställer ju nästan aldrig upp på intervjuer ­heller, ­säger Roger Lundgren, ­hovexpert och chef­redaktör för Kungliga ­Magasinet. 

Uppdaterar Facebook

Men som ett led i att ändra mediebilden av sig själv skaffade Madeleine en egen Facebooksida i december, där hon nästan dagligen gör uppdateringar.

Över 15 000 personer har ”gillat” sidan – där prinsessan varvar privata julbilder från Haga slott med att ­berätta om sitt arbete på Childhood.

– Madeleine har tagit väldigt illa vid sig av kritiken om att hon inte skulle vara en bra representant för ­Sverige. Det här är hennes sätt att visa upp vad hon gör som prinsessa, säger Roger Lundgren.

Publisert: