Sätter press – på Löfven

avAnette Holmqvist, Josefin Westin

NYHETER

Jonas Sjöstedts besked i går: Vägrar sitta i en regering som fortsätter privatisera välfärden

1 av 2 | Foto: ANDERS DEROS
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt var glasklar under sitt förstamajtal i går angående en framtida regeringsbildning. ”V kommer inte att sitta i en regering som fortsätter privatisera välfärden som man gör i dag. För oss är det en helt avgörande fråga att få bort vinstintresset”, sa han.

Stefan Löfven (S) vägrar konsekvent att ge besked om vilka han vill regera med.

I går kan han ha fått hjälp på traven.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt slog då fast att han vägrar sitta i en regering som fortsätter att privatisera välfärden.

– Frågan finns inte på dagordningen ännu, säger Löfven.

I går gick arbetarrörelsen man ur huse för att fira förstamaj. S-ledaren Stefan Löfven hälsades välkommen till ett vårvarmt och soligt Skåne.

I Malmö Folkets park hade tusentals samlats och det blev ett traditionellt tal som spände över alla stora politikområden. Men mest tid ägnade han åt jobbfrågan, där han lanserade två nyheter.

Får hjälp av Palme

Löfven vill se en särskild företagarförmedling som ska matcha ungdomar som är intresserade av att driva eget med äldre företagare som saknar någon att lämna över sina livsverk till. Men han sätter också i gång en forskningskommission för att nå målet om Europas lägsta arbetslöshet 2020, under ledning av Mårten Palme, ekonomiprofessor och son till Olof Palme.

– Den senaste statistiken säger att elva länder i EU har lägre arbetslöshet än Sverige. Då är det lämpligt att titta på vad de gjort för insatser på det näringspolitiska området, säger Löfven.

Men ett hett ämne berörde Löfven inte alls – regeringsfrågan.

Han slog fast att han vill göra alliansregeringen arbetslös men nämnde inte med ett ord hur han själv tänker sig att regera om S vinner valet nästa år.

Det gjorde dock Jonas Sjöstedt, som lockade storpublik i Göteborg.

– V kommer inte att sitta i en regering som fortsätter privatisera välfärden som man gör i dag. För oss är det en helt avgörande fråga att få bort vinstintresset, sa Sjöstedt, men slog samtidigt fast att han vill se en rödgrön regering med en starkare vänster.

Det rödgröna samarbetet i valet 2010 mellan S, V och MP lades på is efter valförlusten. Dåvarande S-ledaren Mona Sahlin ville ha en koalition enbart med MP men tvingades backa och ta med också V.

Med Jonas Sjöstedts ultimatum kan Stefan Löfven, som har en mer tillåtande syn på vinster och privatiseringar, ha fått lättare att kapa V ur ett framtida samarbete. Själv säger dock Löfven:

– Vi har inte ens börjat diskutera hur vi ser på regeringsfrågan, det där får stå för Sjöstedt.

Vet om opinionen

Enligt S-märkte statsvetarprofessorn Ulf Bjereld vid Göteborgs universitet, var det dock knappast Jonas Sjöstedts mening att ge Löfven chansen att knuffa ut honom.

I stället handlar det om att V-ledaren vet att han har en stor del av befolkningen på sin sida, då mätningar visat att en majoritet är negativa till privatisering och vinstuttag i välfärdsbolag.

– Det han försöker göra är att mobilisera väljarna för att locka över dem till hans parti. Han vet att där finns en potential. Många tycker som han, men anser ännu inte att frågan är så viktig att de skulle byta parti för den, säger Bjereld.