Guillou skrattar åt GW Perssons teori

avLisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:

– och GW Persson skrattar tillbaka

1 av 3 | Foto: MAGNUS WENNMAN
Guillou och GW.

Leif GW Persson säger att han inte tror att Christer Pettersson mördade Palme.

Det får Jan Guillou att skratta:

– Kriminologen Leif som jag känner tror att det är Christer Pettersson.

– Det har jag aldrig trott, replikerar GW.

I går startade SVT:s nya dramaserie En pilgrims död, baserad på kriminologen Leif GW Perssons trilogi Välfärdsstatens fall. Där tas Palmemordet upp för granskning igen, och fram tonar bilden av att en konspiration där Säpo ingår, ligger bakom statsministerns död.

"Dumheter"

I anslutning till sin söndagskrönika i Aftonbladet skrev Jan Guillou:

"En deckarförfattare har såväl dramaturgiska som framför allt kommersiella skäl att laborera med konspirationsfantasin att det var Säpo som mördade Olof Palme. Mer överraskande vore det om någon polis, jurist eller kriminolog lanserade sådana dumheter".

Efter att ha sett första delen i serien är Guillou svalt positiv:

– Jag tycker det är svårt att följa med, också för en som är mycket insatt, och räkna ut vem som är vem, vem som är fiktiv och vem som möjligtvis motsvarar den och den. Men det är bra regi och bra skådespel.

Om GW Perssons trilogi säger han:

– Det är möjligtvis politisk underhållningslitteratur eller något sådant. Kanske lite för långa, men bra.

Guillou hävdar dock att Leif GW Persson har olika teorier om mordet beroende på i vilken yrkesroll han befinner sig.

– Kriminologen Leif tror att det är Christer Pettersson, det är den jag har känt i alla år, medan romanförfattaren självklart får välja en mer spännande version. Man kan ju inte skriva romaner med Christer Pettersson som mördare, det skulle ingen jäkel läsa.

"Bevisningen var bra"

Till Aftonbladet har GW Persson tidigare sagt att han inte tror att Christer Pettersson är mördaren, utan att det är mer sannolikt att någon inom säkerhetsbranschen, säkerhetspolisen eller militären ligger är skyldig.

Åt det skrattar Guillou.

– Jag vet inte vad jag ska säga om detta, det är möjligt att Leif ändrat sig på senare år, men under alla år jag känt honom har vi varit helt överens om hur det låg till. Det fanns ju inte bevis mot någon annan än Christer Pettersson. Det finns osäkerheter i den bevisningen men någon annan teori finns det inte något som helst stöd för.

– Bevisningen var ju rätt bra. Hade det gällt ett annat mordoffer hade han för länge sedan varit dömd och historien bortglömd. Men även om det inte står så i lagen krävs det än hårdare bevisning om offret är statsminister.

"Fått om bakfoten"

Men enligt Leif GW Persson måste Jan Guillou ha missuppfattat.

– Jag har aldrig trott att Christer Pettersson var mördaren. Det har han fått om bakfoten.

Persson återger hösten 1988 då Pettersson dök upp som misstänkt.

– Jans entusiasm över Pettersson var hela tiden mycket större än min. Men under tiden innan han blev frikänd hade jag inte tillräckligt med underlag för att säga varken bu eller bä.

– Sedan, uppger GW Persson, blev han klar över hur det "så kallade utpekandet" gick till.

– Lisbet blev nämligen upplyst om att han var en missbrukare och vid konfrontationen sa hon "Det ser man ju vem som är missbrukare". Dessutom finns vittnesmål som talar till Christer Petterssons fördel. Då TV3 lät honom göra ett lögndetektortest klarade han det (1994, reds anm). Det borde han inte ha gjort. Sedan dess var jag övertygad om att det inte var han, och det sa jag till Jan.

– Jag respekterar naturligtvis Jans uppfattning och det är möjligt att jag kan ha fel. Men det brukar inte vara så, inte ens i diskussion med Jan, skrattar Leif GW Persson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM