Stoppar hjärtan – immun mot penicillin

avAnders Clark

NYHETER

Var tionde smittas av fästing

Foto: Lars Rosengren
Symptom Rodnaden kring bettet är ett gemensamt kännetecken för borrelia och Rickettsia helvetica, vilket kan leda till felbehandling.

Rickettsian kamouflerar sig som borrelia.

Sen kan bakterien orsaka hjärtmuskelinflammation och ansiktsförlamning medan penicillin-kuren är verkningslös.

Nu avslöjar ny forskning att var tionde fästingbett kan leda till rickettsiainfektion.

"Rickettsia helvetica". Bakterien med det olycksbådande namnet har flugit under läkarradarn länge. Symptomen påminner om borrelia men borreliabehandlingen hjälper inte och infektionen kan gå vidare och orsaka hjärtmuskelinflammation, ansiktsförlamning och hjärhinneinflammation om den inte upptäcks i tid.

– Här har vi mycket att lära. Vi har ju tillskrivit borrelia som orsak till de flesta av de här besvären, men många av symptomen kan vara Rickettsia, säger Kenneth Nilsson, överläkare på Uppsala universitet som forskat på sjukdomen sedan 90-talet.

Sjukdomslotteri

Ett okännbart bett. Efter en promenad över ängen. Av en insekt stor som stjärntecknet på ett tangentbord. Sedan är det ett lotteri med fästingarnas sjukdomsflora om du smittas.

Den senast upptäckta fästingburna sjukdomen är Rickettsia helvetica. På grund av de borrelia-liknande symptomen och brist på sätt att identifiera sjukdomen är det idag oklart vilka som drabbats – och i så fall felbehandlats med verkningslöst penicillin.

– Jag skulle tro att det finns ett stort mörkertal. Den här diagnostiken har bara funnits sedan ett år tillbaka, tills dess har man inte tagit prov på det här, säger Kenneth Nilsson som nu tar emot blodprover av misstänkt Rickettsia från hela landet då få läkare eller vårdinstatser har förmåga att upptäcka Rickettsian.

En av tio smittas

Enligt Kenneth Nilsson och hans kollegors forskning återkommer förhållandet "en av tio" flera gånger kring bakterien rickettsia helvetica:

Ungefär en av tio fästingar bär på bakterien.

Var tionde patient med fästingbett visar symptom på infektion.

Ungefär var tionde patient med ansiktsförlamning som forskargruppen undersökt visar "starka bevis för infektionen", enligt Kenneth Nilsson.

Penicillin verkningslöst

Efter att insekten släppt taget eller ryckts bort av mänsklig hand börjar en rodnad visa sig kring bitmärket. Efter rodnaden kommer feber och muskelvärk. När patienter besöker läkare och uttrycker oro för fästingbett blir resultatet ofta penicillin-behandling och hemfärd, något som vid rickettsiasmitta kan visa sig ödesdigert och till och med dödligt.

– Penicillinet hjälper inte utan smittan lever kvar i kroppen och ger symptom som hjärtmuskelinflammation, hjärnhinneinflammation och ansiktsförlamning, säger Kenneth Nilsson som i slutet av 90-talet utredde 19-åriga hockeyspelaren Peter Nordfeldts plötsliga död som förbryllade läkarna.

Botemedlet

Istället för penicillin krävs en rejäl dos bredspektrumantibiotika för att stoppa bakteriens framfart genom kroppen i de fall där det egna immunförsvaret misslyckats med uppgiften.

Samtidigt som forskningen på rickettsia helvetica går vidare jagar läkarna dess systerbakterie Rickettsia felis i våra hårbottnar och husdjur:

– Den kan finnas på andra sätt. Där letar vi efter dem i Sverige. I internationella rapporter beskrivs det att det kan förekomma  hos olika typer av insekter som hund- kattloppa och olika löss. Vi vet inte hur vanlig den är här än, säger Kenneth Nilsson.