Nyheter

Tonåringar åtalas efter Instagram-upplopp i Göteborg

Av: 

Jenny Agö

NYHETER

Två tonåriga tjejer åtalades i dag, misstänkta för att ligga bakom det Instagramkonto där andra unga hängdes ut som "slampor".
– Brottet är grovt eftersom uppgifterna genom den omfattning de blivit spridda under förväntas orsaka allvarlig skada för målsägandena, säger åklagaren Annika Boman.

Det var i december som kontot på fototjänsten Instagram skapades och uppmanade följarna att skicka in bilder på "orrar", slang för slampor. Över 200 bilder på unga tjejer, och en del killar, laddades upp tillsammans med namn och text om deras påstådda sexaktiviteter. Ryktet spreds som en löpeld och snart hade kontot flera tusen följare.

Samtidigt som kränkande bilder och skvaller i snabb takt laddades upp på Instagram, skapades en Facebookgrupp som uppmanade till misshandel av en tjej som felaktigt pekades ut som skapare av kontot. Dagen efter utbröt våldsamma upplopp när hundratals ungdomar samlades utanför Plusgymnasiet i Göteborg.

Fick hjälp från USA

För att identifiera de två tjejerna har polisen vänt sig direkt till Instagram i USA. Där fick man hjälp med en mejladress, ip-adress och telefonnummer till den mobiltelefon som Instagramkontot skapats på. Den tillhörde den 15-åriga tjejen som erkänt. Den 16-åriga tjejen kan enligt åklagaren bindas till brottet med hjälp av sms-trafik.

Nu väntar rättegång, troligen i början av juni. Mot de åtalade står inte mindre än 45 målsäganden, unga tjejer och killar födda mellan 1987 och 1999 som alla blev utsatta för kränkningar på Instagramkontot. Och då har mer än hälften av anmälningarna lagts ner på grund av att det inte fanns skärmdumpar.

Riskerar höga böter

Åklagaren har ännu inte tagit ställning till påföljd men de åtalade riskerar höga böter eftersom målsägandena är så många.
– Det är en straffsats på böter till fängelse i två år, men det är unga människor och det blir aldrig aktuellt med något annat än ungdomsvård eller möjligen ungdomstjänst, säger Annika Boman.

Den 15-åriga tjejen som erkänt att hon skapat kontot har under våren levt på hemlig adress, på grund av hotbilden mot henne. Var hon befinner sig i dag och hur hennes situation ser ut, vill varken polis eller åklagare uttala sig om.

– Med tanke på de upplopp som har hänt har vi tittat noga på vad det finns för hotbild mot dessa enskilda men jag vill inte gå in i detalj på hur det ser ut, säger kommissarie Birgitta Dellenhed.

ANNONS

Ladda upp för PRIME DAYS på Amazon! UNIKA erbjudanden – Nu 30-dagars provperiod!

Extern länk från Amazon

Till Prime Days!

Publisert: