JB lägger ner all skolverksamhet

Hundratals gymnasieelever står just nu utan skola till hösten. Friskolekoncernen JB Education säljer ut eller lägger ner alla sina grund- och gymnasieskolor.

- Det känns väldigt tråkigt och jobbigt. Sommarlovet lär ju bli lite tufft eftersom man inte vet vad som händer efteråt, säger Kevin Simar, 18, elev på JB i Jönköping.

Bristande elevunderlag är orsaken till att JB Education, tidigare John Bauer, nu väljer att lägga ner skolverksamheten. Skolkoncernen lyckas helt enkelt inte locka tillräckligt många elever - i dag är elevunderlaget 50 procent lägre än för bara två år sedan.

Runt om i landet har JB 31 gymnasier och fem grundskolor. Åtta gymnasier och en grundskola kommer att läggas ner och det är fortfarande ovisst vad som händer med ytterligare tre skolor.

Var tionde elev drabbad

Resten av skolorna har fått nya ägare som först måste godkännas av facken och Skolinspektionen innan de får dra i gång verksamheten till hösten.

För var tionde elev på JB:s gymnasier runt om i landet är hösten oviss. Ingen har exempelvis velat ta över det förlusttyngda gymnasiet i Jönköping där bara 63 elever har sökt till höstens nio program. Kevin Simar går andra året på restaurang- och livsmedelslinjen och hoppas få ta studenten nästa år tillsammans sina nuvarande klasskamrater.

- Det vore dystert att behöva mista sina kamrater. Och det känns jättetråkigt att förlora våra lärare, säger Kevin som inte har fått så mycket information.

Lärarförbundet överraskat

JB Education ägs sedan 2008 av det danska riskkapitalbolaget Axcel. Att koncernen nu lägger ner all skolverksamhet kom som en överraskning för Lärarförbundet.

– Överraskningen ligger i omfattningen. Det här är en otroligt traumatisk situation för både lärare och elever. Lärarna man hamnar i ett läge där man förväntas göra ett bra jobb för eleverna trots det här, säger Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet.

Publisert: