Därför bombövade Ryssland mot Sverige

Lettlands försvarsminister om den simulerade påskattacken

Ryssarnas bombövning mot Sverige var en förberedelse för att attackera Baltikum.

Anklagelsen kommer från Lettlands försvarsminister.

– Det var en verklig simulering av en attack, om det en dag skulle behövas, säger han till SvD.

Under påskhelgen flög ryska bombplan i formation mot Sverige mitt i natten för att öva mot strategiska mål, avslöjade Svenska Dagbladet tidigare.

Nu avslöjas syftet, skriver tidningen.

Rysslands övning var en förberedelse inför en eventuell konflikt mellan Ryssland och de baltiska länderna, enligt Lettlands försvarsminister Artis Pabriks. Han säger till SvD att den ryska militären genomförde övningen för att kunna hindra övriga Natoländer från att understödja med förstärkningar i konflikten.

”Lämnade åt oss själva”

Enligt Artis Pabriks kan vägen av Sverige bli den enda livlinan vid en sådan konflikt.

– Om man klipper av här så vi lämnade åt oss själva. Jag anser att det var ryssarnas syfte. Det passar väl samman. Övningen mot Sverige är som en pjäs i ett schackspel, man måste också se de andra pjäserna för att förstå hur partiet spelas, säger den lettiske försvarsministern till SvD.

Vilket skulle innebära att Sverige som står utanför Nato trots allt skulle kunna hamna mitt i en konflikt mellan dess medlemsländer och Ryssland. Sverige har också lovat att om EU-länder hotas ”ta emot och ge militärt stöd” och det talar för Pabriks scenario, enligt SvD.

Har tonat ner händelsen

I Sverige blev övningen föremål för en vild debatt om försvaret trots att utrikesminister Carl Bildt varit noga med att tona ner händelsen, han har bland annat sagt att Ryssland inte är ett hot och att han inte ser något konstigt med den.

Men enligt Lettlands försvarsminister var det alltså en övning inför en möjlig framtida skarp attack.

Dåden i Boston
Publisert: