Kannibalen åt hennes läpp – hotas till livet

NYHETER

32-åriga kvinnan uteblev från hovrättsförhandlingar mot sin ex-man

Den 32-åriga kvinnan fick läppen avskuren av sin man, som sedan åt upp den.

Till dagens hovrättsförhandlingar dök hon inte upp – på grund av dödshot.

Samtidigt rapporterar iranska medier om att mannen blivit utsatt för en komplott av svenska staten som vill stjäla hans forskning.

Den 52-årige forskaren eskorterades i dag i kriminalvårdens gröna kläder till förhandlingarna i Svea hovrätt på Riddarholmen i Stockholm.

Vill ha sänkt straff

Av tingsrätten dömdes han till fem års fängelse för att i maj ha skurit av sin hustrus underläpp med en skalpell, för att sedan äta upp den – "för att den inte ska kunna sys på igen".

Han hotade med att sticka skalpellen i hennes hjärta om hon skrek och hon räknade med att hon kunde dö under övergreppet.

Motivet var att 32-åringen ville skiljas och därför skulle hustrun hädanefter "bara drömma om att få träffa och kyssa någon annan".

Båda sidor har överklagat tingsrättens dom – åklagaren vill höja straffet till 8 år, försvaret vill ändra beteckningen "synnerligen grov" till "grov" misshandel och därmed få sänkt straff.

Avrådd från att komma

Förutom Aftonbladet bestod åhörarna i rättssalen i dag av 52-åringens vuxna son från ett tidigare äktenskap och tre manliga medelålders vänner.– Ni har inte varit snälla mot min far. Ni i media har målat ut honom som ett monster, säger sonen till Aftonbladet i pausen under rättegången.

Hustrun, som fått sin mun oåterkalleligt demolerad kom aldrig dit.

– Hon har blivit hotad till livet. Redan under tingsrättsförhandlingarna bodde hon i skyddat boende. Nu inför hovrättsförhandlingarna har hon gjort en polisanmälan. Det är en fråga minst om olaga hot, men det kan också handla om övergrepp i rättssak, säger Elisabeth Massi Fritz.

Massi Fritz vill inte gå in på vem eller vilka hoten kommer ifrån. Det vill inte heller polisen.

– Vi har tagit emot en anmälan om ett hot och det är en pågående utredning. Mer kan vi inte säga, säger Per Ekstrand, krimchef på söderortspolisen i Stockholm.

"Utsatt för komplott"

I iranska medier florerar nu uppgifter om att docenten utsatts för en komplott. Iranska nyhetsbyrån Fars News Agency rapporterade tidigare i augusti att "svenska regeringen försöker stjäla de vetenskapliga framstegen hos en iransk forskare genom att anklaga honom för misshandel av sin fru".

De skriver att forskaren gjort "enastående framsteg i diagnosticeringen och behandlingen av cancer", och att han nyligen hemkommen från en resa till Iran gripits av polis i en "detaljerad plot".

Enligt nyhetsbyrån ledde docenten ett forskningssamarbete mellan Ibn Sina Research Center of the University Jihad of Iran och Karolinska institutet. Han uppges ha nekat till ett krav från den svenska regeringen att registrera projektet i Sverige. Nu har svenska regeringen officiellt ha lanserat forskningsresultaten på en vetenskaplig konferens i USA, uppger nyhetsbyrån.

KI: "Nonsens"

Universitetsdirektör Bengt Norrving på Karolinska Institutet kommenterar uppgifterna:

– De här påståendena är rent nonsens. Mannen är med övertygande bevisning dömd för ett grovt våldsbrott som inte har någon koppling till Karolinska Institutet. Vid tiden för brottet var han löst anknuten till vårt universitet, men han bedrev ingen forskning här.  När domen fallit avslutades hans anknytning till Karolinska institutet, säger han till Aftonbladet.

Iranska myndigheter tycks inte ha kontaktat svenska myndigheter i fallet.

– UD har inte mottagit några kontakter med anledning av detta, säger Catarina Axelsson på UD:s presstjänst.

Elisabeth Massi Fritz uppger att hennes klient mår mycket dåligt, både fysiskt och psykiskt.

– Hon är orolig för att inte kunna få jobb. Hennes ansikte kommer aldrig att bli återställt.