’Det finns annat kul än att jobba’

avJosefin Westin

■ ■ I den anrika skaran finns en bonde, teologistudent, konstnär, försvarsadvokat och många styrelseproffs.

■ ■ I veckan sitter S-veteranerna på första parkett under partikongressen i Göteborg. De är mer aktiva än de allra flesta medborgare och vägrar ligga på latsidan. Många har dessutom mer än en fot kvar i politiken.

■ ■ Tidigare finansministern Bosse Ringholm, 70, föreslås till mötesordförande på kongressen och har inga planer på att släppa politiken:

– Det är något som jag kommer att hålla på med så länge som jag tar ett andetag.

Bosse Ringholm, 70 Tidigare finansminister och vice statsminister

Bosse Ringholm.

Politiken har fortfarande ett starkt grepp om Bosse Ringholm, men har ändå fått ge lite mer plats åt hans idrottsintresse och barnbarnen.

– Jag har ungefär halva veckan fylld med olika -politiska uppdrag och resten av veckan hämtar jag barnbarn på dagis, säger Ringholm.

Han sitter i riksbanksfullmäktige och är revisor i Stockholms stad. Heltidspensionär är det inte tal om.

– Jag är en politisk person och har varit det i hela mitt liv sen jag var 14–15 år. Det är klart att det är ingenting som man lämnar in i garderoben. Det är något som man kommer hålla på med så länge som man tar ett andetag.

Hans liv delas upp i idrott och politik. Han spelar tennis flera gånger i veckan, avverkar ett par mil med löpardojorna och ser till att han även hinner till gymmet.

Inkomst: 833 500 kr (taxerad 2012).

Kongresstatus: Föreslagen mötesordförande.

Stig Malm, 71 Tidigare LO-ordförande och VU-ledamot

Stig Malm.

Han kallar sig pensionär, men lever allt annat är livets lata dagar.

– Jag är ganska engagerad. Jag är kommunpolitiker i Solna och vice ordförande i omvårdnadsnämnden. Det går inte så bra, för vi har moderat ledning i Solna.

Däremot har den förre LO-ordföranden börjat tacka nej till att hålla föredrag. Enda gången Stig Malm håller låda förutom i Solna är när han sitter i nyhetspanelen i SVT:s morgonsoffa var tredje vecka.

– Jag har kommit underfund med att är man över 70 år då har man rätt att ta det lite lugnt.

Han jobbar normala arbetsveckor numera. Malm sitter också i fyra styrelser, tar hand om åtta barnbarn och ett barnbarnsbarn. Får han mot förmodan tid över bär han ved i stugan i Knutby.

Inkomst: 1 165 700 kr (taxerad 2012).

Kongresstatus: Ska inte gå på S-kongressen.

Laila Freivalds, 70 Tidigare utrikes- och justitieminister

Laila Freivalds.

Sedan Freivalds avgick som utrikesminister 2006 efter en rad skandaler har hon levt ett tillbakadraget liv från offentligheten.

Hon tillträdde som styrelseledamot i Mats Qvibergs bolag Investment Öresund AB för några år sedan, dock utan att ge någon kommentar. Hon är också -styrelseordförande i Dansalliansen, som fungerar som arbetsgivare åt frilansande dansare. Inför årsmötet i Investment Öresund föreslås hon bli omvald bland annat för hennes -juridiska kompetens.

Hon går gärna på premiärer på Dramaten när hon har tid över.

Den tidigare ministern ger få offentliga kommentarer. Freivalds hälsar via maken Johan Hedström att hon inte talar med några medier.

Inkomst: 913 400 kr (taxerad 2012).

Kongresstatus: Oklart om hon kommer att delta.

Thage G Peterson, 79 Tidigare försvars- och industriminister och talman

Thage G Peterson.

När han är hemma i Stockholm studerar Thage teologi vid Ersta Sköndal högskola. Annars reser han runt i landet och föreläser.

– Jag har inga uppdrag. De har jag undanbett mig. Däremot är jag ute mycket och håller tal i olika sammanhang, säger han.

Han föreläser om tre ämnen; kriget i Afghanistan, Olof Palme och Petersons eget liv i den politiska hetluften. Thage G Peterson har även två bokprojekt i rullning.

– Men jag tänkte avsluta studierna först och dra ner lite på resandet.

Trots sin högaktiga ålder är han en väldigt upptagen man.

– Det är så många som har efterfrågat mig, säger Peterson och tillägger:

– Jag är nöjd så länge som jag får stå i talar- och predikstolar. Och att jag får åka tåg runt landet och får gå på kondis. Jag smiter ofta in på kondis och dricker kaffe. De tre sakerna ägnar jag mig åt just nu, och det är inte så illa.

Han är inte bara ute efter sötsakerna utan har en klar agenda med sina fikastopp. Att få folk att prata.

– Jag startar ofta samtalet med människor som jag möter med ”vilket busväder det är i dag och det är kallt”. Det öppnar väldigt många. För alla har synpunkter på vädret och snart berättar de sina synpunkter i politiken också.

Inkomst: 565 200 kr (taxerad 2012).

Kongresstatus: Ska gå.

Kjell-Olof Feldt, 81Tidigare finans- och handelsminister

Kjell-Olof Feldt.

Feldt må ha lämnat politiken för ett bra tag sedan, men håller sig fortfarande à jour. Han har skrivit sju böcker. Två böcker gavs ut i fjol, varav den ena handlade om socialdemokratins seger och kris. Skrivandet fortsätter:

– Jag sitter och skriver, men vet inte vad det blir, i alla fall några sidor.

Han har också kvar två styrelsebolag, varav det ena är i Investment Consulting group.

– Sen träffar jag människor och går ut med hundar. Jag försöker överleva den här vintern.

Och gamla vanorna sitter i:

– Jag måste höra P1 på morgnarna. Jag måste höra på lunchekot. Jag måste lyssna på Studio1 och så måste jag ta mig igenom -fyra tidningar per dag. Sen måste jag läsa alla tidsskrifter som jag prenumererar på. Det är ett slags beroende som jag har från tiden som politiker att hela tiden vara med i nyhets-flödet.

Inkomst: 736 800 kr (taxerad 2012).

Kongresstatus: Följer den på nätet.

Ingvar Carlsson, 78 Tidigare statsminister

INGVAR CARLSSON.

Fram till ett år sedan arbetade Ingvar Carlsson nästan på heltid med vad han kallar ”saker som jag inte kunde så mycket om tidigare”.

– Det var min utgångspunkt att lära mig -någonting nytt och på mina villkor efter att ha levt 38 år med styrd almanacka och central-politiskt arbete. Nu har jag trappat ner och tycker mer om att lyssna på föredragen än att hålla dem själv.

Han har framför allt ägnat sig åt forskning.

– Jag utredde folkmorden i Rwanda och Göteborgskravallerna. Jag var ordförande i Whiplashkommissionen. Lite ovanliga saker.

Carlsson tittar mycket på fotboll, gärna barnbarnen i Tyresö FF, men åker också till Borås ibland för att inta Elfsborgs läktare. Han läser, går på teater och lyssnar på musik,

– Det finns så mycket annat roligt att göra än att jobba.

Inkomst: 619 700 kr (taxerad 2012).

Kongresstatus: Ska gå.

Thomas Bodström, 50 Tidigare justitieminister

THOMAS BODSTRÖM.

Han är linslusen som syns i ”Efterlyst” på TV3 varje vecka som expert. Till vardags driver han en advokatbyrå tillsammans med juristkollegan Claes Borgström och skriver böcker. I vår kommer hans fjärde och sista bok i serien om advokaten Mattias Berglund.

Det stannar inte där. Thomas Bodström håller även föredrag och har styrelseuppdrag i bland annat organisationen Friends.

Han återgår till politiken endast sex timmar per år.

– Det sker klockan tio varje år på första maj och jag avgår klockan fyra igen. Det ska jag göra i år också.

Han har inga planer på en ordentlig comeback.

– Jag har på inget sätt stängt dörren, men det är otroligt skönt att säga ”det får vi se”.

Inkomst: 1 442 400 kr (taxerad 2012).

KONGRESSTATUS: Ska gå på festen ”för att träffa kompisar”.

Mona Sahlin, 56 Tidigare bland annat partiordförande, vice statsminister och arbetsmarknadsminister

MONA SAHLIN.

När Sahlin avgick som partiledare i mars 2011 lämnade hon även riksdagspolitiken. Sedan dess har hon aspirerat till toppjobb inom FN och Socialistinternationalen, men stupat på målsnöret.

I stället tar olika styrelseuppdrag upp hennes tid. Hon sitter i Expos och Systembolagets styrelser. Hon är också ordförande i Anna Lindhs Minnesfond.

– Jag ägnar mig på olika sätt åt de områden jag brinner för, kampen mot rasism och intolerans och jämställdhet inte minst, säger Sahlin.

Siktet är även inställt på fler:

– Jag är nu nominerad till Riksidrottens styrelse. Om jag blir invald där, då ser jag verkligen fram emot att -arbeta för idrottens villkor och idrottens ansvar för att vara en stark röst i det -offentliga samtalet.

Sahlin håller fortfarande ett hårt tag om talarstolen. Hon föreläser om ämnen som hon säger sig ha lång erfarenhet av: ledarskap, -retorik, intolerans och kvinnors villkor i maktens korridorer.

– Så politik ägnar jag mig åt – men inte partipolitiken. Drygt 30 år har jag gjort det.

Inkomst: 1 761 300 kr (taxerad 2012).

Kongresstatus: Ska gå.

Göran Persson, 64 Tidigare partiledare, stats-, finans- och skolminister

GÖRAN PERSSON.

Persson är i dag kvar på byrån JKL som rådgivande konsult och har utfört uppdrag åt bland annat branschorganisationen BIL Sweden och ubåtstillverkaren Kockums.

Han är även ordförande i en rad styrelser, däribland statliga skogsjätten Sveaskog, Cambio Healthcare, Biogas fuels och Scandinavian Air Ambulance.

Göran Persson stora projekt är gården Torp i Södermanland. Där har han renoverat hus efter hus för miljontals kronor. Han har redan ett fungerande skogs- och lantbruk, men vill också utveckla kräftfisket. Än så länge sköter en gårdsförman stora delar av verksamheten på Torp, men Persson har långtgående planer och räknar med heltidsarbete som bonde på gården:

– Ja, för min del, absolut, det är klart. Det här är mitt pensionsprojekt, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Inkomst: 944 400 kr (taxerad 2012).

Kongresstatus: Ska gå.

Björn Rosengren, 70 Tidigare bland annat näringsminister

Björn Rosengren.

Numera är Rosengren främst rådgivare för Stenbecksföretaget Kinnevik och styrelseproffs. Listan på styrelseuppdrag är lång – drygt 12 poster. Han är också delägare i ett flertal bolag, däribland filmbolaget Pampas produktion, som har gjort Hamiltonfilmerna.

– Jag är glad så länge jag är frisk och efterfrågad. Mitt råd är att jobba så länge du kan och se livet.

Han har inga planer på att dra ner trots pikar från jämnåriga vänner.

– Jag tycker att det är roligt att få jobba och roligt att man är lite efterfrågad. Jag har behov av det. Jag tycker att det är kul. Sen får man väl ta en dag i taget.

På veckorna är han i Stockholm medan helgerna oftast förläggs på gården på Arnö i Mälaren.

Inkomst: 5 756 300 kr (taxerad 2012).

Kongresstatus: Kan inte delta.

Ulrica Messing, 45 Tidigare bland annat infrastruktur-, integrations- och ungdomsminister

Messing driver två inredningsbutiker i bolaget Porthouse interior i maken Torsten Janssons koncern New Wave Group.

– Jag har fantastiskt rolig och känner mig priviligerad. Jag har suttit 17 år i riksdagen och tio av dem i regeringen. Jag valde att lämna när jag var 39 år. Då kände jag att jag tillbringat -hela mitt vuxna liv och min ungdomstid i den politiska miljön. Jag ville prova någonting -annat.

Hon är även styrelseledamot, däribland i styrelserna Länsförsäkringar Liv och Wallenstam Ab, och styrelseordförande i Astrid Lindgrens värld.

Inkomst: 986 400 kr (taxerad 2012).

Kongresstatus: Kommer på S-kongressen ”för att lyssna”.