Kungen flög till fest med regeringsplanet
Publicerad 2013-06-17
Kungen, Silvia och kronprinsessan Victoria åkte till Tyskland för en privat fest.
Till festen tog de regeringsplanet och lät skattebetalarna stå för merkostnaden.
– Det är mycket logistik kring kungaparet, säger hovets presschef Bertil Ternert.
Kung Carl Gustaf, drottning Silvia och kronprinsessan Victoria landade på Weimarflygplatsen i Tyskland i förrgår.
Kungligheterna flög med regeringsplanet för att delta på en privat fest, rapporterar tyska tidningen Bild.
Den extra turen med planet , inklusive hotellkostnader för de fyra besättningsmännen, traktamenten, landningsavgift och bränsle, kostade knappt 33 000 kronor, enligt uppgifter till Aftonbladet från Skaraborgs flygflottilj som handhar statsplanen.
Hovet fakturerades per flygtimme, totalt 18 400 kronor. Mellanskillnaden på 14 000 står skattebetalarna för.
Ifrågasätter inte
– När någon beställer en flygning av oss, och i det här fallet är det hovet, regering eller riksdag, då ingår det inte i bestämmelserna att vi ska ifrågasätta beställningen eller ta reda på syftet, säger Joakim Elovsson som är presskontakt vid Skaraborgs flygflottilj.
Enligt honom finns det ett regeringsbrev som reglerar detta.
– Och där står ingenting om själva syftet till en flygning. Det står att de har rätt att använda sig av flygplanet, säger Joakim Elovsson.
140 gäster på plats
Kungligheterna genomförde blixtbesöket för att fira kungens kusin Andreas Prinz von Sachsen-Coburg und Gotha som fyllde 70 år, skriver Bild.
Omkring 140 gäster festade in till småtimmarna på morgonen.
Enligt kungafamiljens kalender ska både kungen och drottningen befinna sig i Norge i morgon, tisdag, för ett officiellt besök.
Hovets informationschef Bertil Ternert uppger att hovet tog regeringsplanet för att kungaparet skulle hinna till Norge.
Överväger kompensation till flygvapnet
– Kungen och drottningen är mycket på resande fot och det är mycket logistik. Nu skulle man ta sig till Oslo för ett officiellt besök. Statsflygplanet skulle ändå behöva landa i Tyskland. Då föreslog reseplaneraren att kungaparet också skulle åka med planet.
Kostnaden för att regeringsplanet med hela besättningen befinner sig i Tyskland ett extra dygn måste väl bli högre?
– Det går säkert att hitta reguljära linjer, men så här har reseplaneraren bedömt det. Hur detta nu ska kompenseras och betalas får vi göra en uppgörelse med flygvapnet om – om det är några extra kostnader från hovets sida, säger Ternert.
– Jag som kommer från flygbranschen vet att det är bränsle som är den stora kostnaden och planet skulle ändå ned. Viktskillnaden för det tomma planet och med kungaparet är marginell.
"Slottet inte kungens"
Förra veckan fick kungen kritik för att ha finansierat renoveringen av ett av sina slott med nio miljoner kronor av skattepengar.
Enligt Bertil Ternert är slottet inte kungens enskilda ägodel.
– Det här är ett statligt slott och det är Fastighetsverket som beslutat om renoveringen. Kungen har använt 30 miljoner kronor av egna medel till renoveringen.
Varför gjorde kungen det, om det inte är hans slott?
– Det är ett testamente från 1901, där fastigheten skrevs över till svenska staten. Den som kunde bo och arrendera slottet var tronarvingen, alltså kungen.
– I min uppfattning är det Fastighetsverket som måste svara på varför man investerade de här nio miljonerna.
"Mindre SAS-kritik"
Ternert, som varit informationschef vid SAS tidigare, förvånas över att hovets ekonomi ifrågasätts i sådan omfattning som den gör.
– Vi fick 2,4 miljarder i nyemission av staten i SAS. Då fick jag ingen fråga om det. Här är det 62-63 miljoner som vi redovisar i stort. Det är inga dolda stora miljoner som skattebetalarna står för.