Reinfeldts nygamla strategi - tiga ihjäl SD

avElisabeth Marmorstein

Publicerad:
Uppdaterad:

"Jag gav mig inte in i politiken för att kommentera detta parti", säger statsministern.

LANDSKRONA. Fredrik Reinfeldt vill än en gång tiga ihjäl Sverigedemokraterna.

Att prata om partiet gör det bara starkare.

– Jag vill inte göda deras känsla av att framställa sig som något annorlunda som andra kommenterar, säger han.

I dag besökte Fredrik Reinfeldt (M) Dammhagskolan Landskrona. Här är över 90 procent av eleverna på högstadiet tvåspråkiga och efter åratal av katastrofresultat ligger nu fokus på att först säkerställa kunskaper i svenska så att eleverna kan ta till sig undervisningen.

Det har krävt ett helt annat sätt att jobba, med mer fokus på disciplin, speciallärare och läxhjälp i skolans regi.

Fredrik Reinfeldt var positiv efter besöket.

– De har förstått vikten av att läraren når ut till eleverna, att det är allas gemensamma ansvar att det är lugn och ordning i klassrummet.

Landskrona är sedan årtionden en delad stad. I vissa delar är arbetslösheten närmare 80 procent. Lokaltidningarna har skrivit spaltmeter om den utbredda gängkriminaliteten. Polisen och räddningstjänst har ofta fått rycka ut till just Dammhagskolan efter anlagda bränder.

Vill inte spä på negativ bild

Fredrik Reinfeldt vill inte spä på den negativa bilden av staden.

– Den här skolan har förbättrat sina resultat. Det är en framgångssaga som jag tror att människor som bor här vill höra talas om. Att det ständigt refereras till negativa saker är inte bra för orter som Landskrona, säger han.

Efter besöket fick statsministern en fråga från TT om den fördubblade bostadssegregationen i Sverige de senaste tjugo åren. Enligt Fredrik Reinfeldt är skälet den "väldigt höga invandringen" och att nyanlända "får välja själva var de vill bo".

– Det kan leda till problem i form av trångboddhet och maktlöshet, säger han.

Samtidigt betonar han att han inte vill begränsa den valfriheten. 

”Varsel skapar oro”

Landskrona är ett av Sverigedemokraternas starkaste fästen. Tidigare har Reinfeldt upprepade gånger slagit fast att den "som tycker om Sverige röstar inte på SD". Nu säger han:

– Jag gav mig inte in i politiken för att kommentera detta parti. Jag har all makt i världen att via mitt eget parti och mitt uppdrag åtgärda de samhällsproblem som finns.

Men hur ser du på SD:s ökning sedan valet?

– Missnöjespartier växer oftast i tider av växande missnöje. Varsel skapar oro och väcker frågor om jobben. Tills vi ser hur Sverige klarar den här utmaningen med ekonomisk nedgång så finns en risk att partier som livnär sig på oro och rädsla, växer.

Publicerad: