Han sköt sin mamma först

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Adam Lanza, 20, tog med hennes pistol på mordturnén i skolan

1 av 8 | Foto: ABC NEWS
Bild på Adam Lanza som togs 2005.

Adam Lanza, 20, sköt sin mamma i hemmet – tog hennes vapen och dödade hennes elever.

Sedan tog han sitt liv.

Vansinnesdådet i amerikanska Newtown skördade totalt 28 offer och skakar hela nationen.

Tidigt i går förmiddag ­lokal tid sköt gärningsmannen Adam Lanza, 20, sin mamma till döds i hennes hem i Newtown, Connecticut, i USA.

Mamman, Nancy Lanza, var förskolelärare på stadens låg- och mellanstadieskola. Efter dödsskjutningen ska Adam Lanza ha tagit sin mammas vapen och åkt i hennes bil till skolan.

Beväpnad, maskerad och med skottsäker väst inledde han sedan sin mordturné. Första målet var förskoleklassen där hans mamma ­undervisade. Enligt uppgifter till NBC News sköts många av offren ihjäl i just hennes klassrum. Vittnen berättar att han sedan gick vidare till minst ytterligare ett klassrum där han fort­satte massakern.

Totalt avlossades mer än 100 skott.

Låg död i skolan

Adam Lanza ska ha använt ett jaktgevär och två pistoler av märkena Glock och Sig Sauer. Minst två vapen som användes var registrerade på modern, eventuellt tre, ­rapporterar CNN.

När polisen anlände ­omkring 15.30 svensk tid ­hittades Adam Lanza död ­inne i skolan. Hans skador tydde på att han skjutit sig själv till döds.

Flera nyhetsbyråer gick ­tidigt ut med att den miss­tänkta gärningsmannen var ­Ryan Lanza, 24, bror till Adam. Förväxlingen kan ha berott på att Adam ska ha haft sin brors id-kort på sig under massakern, skriver AP.

Efter att flera tidningar och tv-kanaler publicerat namn och bild på Ryan ­Lanza skrev han på sin Facebook-sida att han var oskyldig.

”Det var inte jag” och ”jag var på jobbet” skrev han bland annat.

Brodern greps senare ­under dagen tillsammans med två rumskamrater i sin ­bostad i Hoboken i New Jersey. De hördes av polisen men ska enligt polischefen inte ha någon koppling till massakern.

Samlades för protest

I förhör ska brodern ha ­berättat att Adam Lanza bodde tillsammans med sin mamma i Newtown.

Enligt honom ska han ha haft någon form av personlighets­störning med autistiska drag.

Polisen hörde under ­dagen även Adam Lanza pappa, som är omgift och bor i området. Inte heller han ska ha någon koppling till massakern, rapporterar CNN.

Polisen letade även efter Lanzas flickvän. Sent i natt meddelade polisen att man fått tag i flickvännen i New Jersey, men det är oklart om hon har något med attacken att göra.

Massakern beskrivs som den värsta i landets historia eftersom merparten av ­offren var barn mellan fem och tio år. Efter tragedin samlades även människor utanför Vita huset för att protestera mot landets ­vapenlagar.

– Det här är definitivt det värsta vi har varit med om i den här staden, sa en av de lokala poliserna vid en presskonferens.

Publicerad: