”Flyget innehöll rysk ammunition”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Flygplanet som tvingades ner av Turkiet innehöll rysk ammunition, enligt landets premiärminister.

Arsenalen ska ha varit på väg till Syriens försvarsdepartement.

Syrien menar däremot att lasten var elektrisk utrustning.

Det syriska planet, en Airbus A320, var på väg från Moskva till Damaskus - ombord fanns 37 passagerare.

När det nådde turkiskt luftrum i går kväll skickade Turkiet upp flera F16 jetplan och tvingade ner det till marken och vidare till flygplatsen i Ankara, enligt nyhetsbyrån AP.

Efter att det lasten beslagtagits fick planet fortsätta färden mot Damaskus.

Lastad med rysktillverkad ammunition

Turkiets premiärminister, Tayyip Erdogan, säger nu att planet var lastat med rysktillverkad ammunition. Han menar också att ammunitionen var på väg till Syriens försvarsdepartement.

– Vi är fast beslutna att kontrollera vapen som färdas till en regim som genomför så brutala massakrer på civilbefolkningen, säger Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu enligt Sky News.

Premiärminister Erdogan sa under dagen att lasten fortfarande undersöks och att man kommer göra "vad som är nödvändigt" framöver.

"Säkerheten var hotad"

Planet och samtliga passagerare fick efter midnatt fortsätta resan till Syrien.

Myndigheter i Syrien förnekar att lasten innehöll vapen och kallar Turkiets agerande för piratverksamhet. Enligt Syrien var planet lastat med elektrisk utrustning.

Ryssland krävde i natt svar från Turkiet och idag har landets ambassadör kallats till utrikesdepartementet i Turkiet för ett möte.

Rysslands regering ser allvarligt på Turkiets agerande och menar att passagerarna varken hade tillgång till mat eller läkare. I ett uttalande skriver regeringen att passagerarnas säkerhet var hotad, skriver Sky News.

Publicerad: