’EU bluffar om snuset’

avOskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Snusprofessorn: De läser forskning som fan läser Bibeln

1 av 3 | Foto: Frida Lenholm
Snusbråket fortsätter Aftonbladet har tidigare avslöjat att EU mörkade uppgifter i en forskningsrapport som visade att snus inte är så skadligt som unionen ville framställa det. Nu har EU-kommissionens Sverigechef skrivit på Twitter att snus är ”skadligt enligt vetenskap” – utan att hänvisa till någon sådan – och får mothugg av en av Sveriges främsta snusforskare.

All forskning visar att svenskt snus är mindre skadligt än andra tobaksprodukter.

Trots det fortsätter EU att hävda att det leder till cancer.

– Man tar de bitar som passar ens syften. Man kan läsa forskningen som fan läser Bibeln, säger professor Tony Axell, som genomfört studier om snus för EU:s räkning.

För bara ett par dagar ­sedan höll EU-kommissionens Sverigechef Pierre Schellekens i en frågestund på Twitter om snus och det nya tobaksdirektivet. Där skrev han bland annat:

”Det finns inget bevis för att snus minskar rökning” och ”... snus som är skadligt enligt vetenskap”.

Vilken vetenskap han ­menade framgick dock inte.

Inga cancerstudier

Enligt Tony Axell, professor i odontologi och en av Sveriges främsta snusforskare, har snus tvärtom visat sig vara en bra avvänjningsprodukt för rökare. Han ­säger även att det inte finns några studier som visar att svenskt snus orsakar cancer.

I en EU-barometer från i maj i år står det att ”15 procent av svenska män har ­slutat röka med hjälp av snus”. Men kritiker inom ­organisationen har försökt bevisa att snus inte alls minskar rökning.

Tipp-exade i rapport

2003 beställde EU en forskningsrapport som ­visade att snus inte är så skadligt som unionen velat framställa det. Som Aftonbladet tidigare avslöjat skrevs rapporten därför om och tipp-exades för att ­tjäna kommissionens, folkhälsoinstitutens och läkemedelsföretagens syften.

2008 kom en ny rapport –den så kallade Scenihr-­rapporten. Den ska vara vägledande för det nya ­tobaksdirektivet inom EU. Trots att studien i stora drag framställer snuset som ofarligt används den ofta som referens för att bevisa motsatsen – alltså att snus orsakar cancer. Men i sammanfattningen, där man skriver att rökfria tobaksprodukter ökar risken för cancer, har man buntat ihop det svenska snuset med tuggtobak importerad från bland annat Indien, Afrika och USA – tobaksprodukter som är betydligt farligare än snus.

”Leder till sjukdomar”

– Det finns ett antal rapporter som vi använder oss av där det är klarlagt att snus är beroendeframkallande, leder till hjärt- och kärlsjukdomar och till vissa former av cancer, säger Pierre Schellekens om bakgrunden till sina Twitter-inlägg.

Vad är det för rapporter?

– Det är Scenihr-rapporten från 2008.

Du twittrade också att det inte finns några bevis för att snus minskar rökning. Vad baserar du det på?

– Det är den bedöm­ningen som görs just nu. Vi anser det inte vara vederlagt att det är på det sättet, att snus minskar rökning.

Men i EU-barometern uppges ju att 15 procent av de svenska männen har slutat röka med hjälp av snus.

– Det är en opinionsundersökning och ingen vetenskaplig undersökning.

Säger emot eu:s egna uppgifter

EU konstaterar själva i sin ­senaste barometer att snus är effektivt för dem som vill sluta röka. Alltså raka motsatsen till det som Pierre Schellekens och EU-kommissionens Sve­rigerepresentation twittrade om:

Svenska män röker minst i EU och löper lägst risk att drabbas av tobaksrelaterad sjukdom och död.

15 procent av svenska män har slutat röka med hjälp av snus.

Svenskar röker absolut minst i EU. 13 procent medan EU-snittet är 28 procent. Högst ligger Grekland med 40 procent.

I Danmark, där snus är förbjudet, röker 28 procent och döds­talen för tobaksrökning är tre gånger så höga för danska män som för svenska.

Källa: ­ATTITUDES OF ­EUROPEANS TOWARDS TOBACCO, publicerad i maj 2012.

Publicerad: