Norsk antiklimax när Snowden inte dök upp

NYHETER

”Han är en hjälte”

Foto: ”Snowden är en hjälte”, säger Manuel Pettersen Lains.

På Oslos flygplats Gardermoen stod i går representanter från norska piratpartiet för att välkomna visselblåsaren Edward Snowden.
Enligt uppgifter från Wikileaks skulle han landa i Oslo för att sedan fortsätta till Reykavik.
– Vi är lite besvikna att han inte kom, säger Manuel Pettersen Lains.

I går eftermiddag hade flera representanter från det norska piratpartiet samlats i ankomsthallen. Med A4-papper med Edward Snowdens namn tryckta på stod de och spanade förväntansfullt in bakom bommarna till tullen.
– Han är en hjälte som sätter världens välbefinnande framför sitt eget, säger Manuel Pettersen Lains som är vice ordförande i partiets Osloavdelning.
En dryg timme efter att flighten från Moskva ankommit står det klart för de samlade piratpartisympatisörerna att Snowden inte är med på flygplanet som landat utanför den norska huvudstaden.
 

– Fast på ett sätt är det kanske lika bra. Antagligen hade det inte varit så tryggt för honom i Norge, säger Manuel Pettersen Lains.
Han berättar att de är sju stycken från partiet som slutit upp med hopp om att kunna välkomna Snowden. De tror nu att han kommer att flyga till Ecuador.
– Han hamnar nog till slut i Sydamerika. Jag hoppas åtminstone att det blir ett ställe där han är säker.
De är övertygade om att den norska staten hade gett efter för amerikanska påtryckningar och lämnat ut Snowden om han kommit till Norge.
– Förmodligen hade de gjort samma sak på Island, det sa vår isländska partivän när vi pratade med henne.
Manuel Pettersen Lains berättar att han ser Snowden som en hjälte.
– Vi kommer att föreslå honom som pristagare till Nobels fredspris, säger han.