Ikea kastar ut kvinnorna

Ikeas katalog trycks i 198 miljoner exemplar och ser nästan likadan ut på 27 språk och i 38 länder.

Utom i Saudiarabien.

Där är den spegelvänd – och alla kvinnor raderade.

Omslaget och i princip alla sidor i Ikeas katalog är likadana i alla länder där den kommer ut. Men bläddrar du i den spegelvända versionen av 2013 års katalog i Saudiarabien hittar du inga vuxna kvinnor, skriver Metro som uppmärksammar retuscheringarna i måndagens tidning.

Mamman är borta

I det stajlade Ikea-badrummet står i den svenska katalogen en mamma bredvid ett barn som borstar tänderna, på golvet torkar pappa en liten lintott.

Scenen är näst intill identisk i den saudiska varianten – men mamma är borta.

Även Ikeas egna medarbetare har plockats bort ur bilder. På ett uppslag syns fyra Ikea-anställda som jobbat med företagets ”PS”-kollektion – i den svenska versionen. En av de anställda – Clara Guasch – är bortplockad ur den annars identiska bilden i den saudiska katalogen.

I det strikt islamiska kungariket är kvinnornas frihet starkt begränsad. De får inte köra bil, rösta eller röra sig utanför hemmet utan en manlig släktings vakande ögon, skriver Metro.

”Kvinnorna förändrar världen”

Och med sin katalog har Ikea lagt sig som ett platt paket i linje med landets kvinnoförtryck.

– Ja, man kan ju i alla fall säga att de understöder en kvinnosyn som vi i Sverige tar avstånd ifrån, säger juristen och före detta jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström till Metro.

Tilltaget är inte heller riktigt i linje med vad företaget säger sig stå för. På deras hemsida går det bland annat att läsa: ”Kvinnorna förändrar världen” och "Vi vill skapa ett bättre liv för de många människorna. Det gäller människor och samhällen över hela världen”, skriver Metro.

”Ett bedrövligt exempel”

Handelsminister Ewa Björling (M) kommenterar inte enskilda svenska företag men ...

– Kvinnor går inte att retuschera bort i verkligheten. Om Saudi inte tillåter kvinnor att synas eller arbeta går de miste om halva sitt intellektuella kapital. De här bilderna är ytterligare ett bedrövligt exempel som visar att det är lång väg att vandra när det gäller jämställdhet mellan kvinnor och män i Saudi, säger hon till Metro.

Metro och Aftonbladet har sökt Ikea för en kommentar.

Publisert: