Åtalas för brutal konstkupp på Östermalm – krävde miljontavlor i utbyte

avLilian Andersson

90-åriga Gunilla Palmstierna-Weiss konstsamling, värd flera miljoner, stals på ett både brutalt och fräckt sätt för tio år sedan.

Nu åtalas två gärningsmän misstänkta för inblandning i konstkuppen.

Men fortfarande saknas större delen av verken.

– Var finns resten? säger Gunilla Palmstierna-Weiss till Aftonbladet.

Den fräcka konstkuppen ägde rum någon gång i januari–februari 2008. Gärningsmännen ska ha använt en svets för att få upp dörren till det skyddsrum där författaren och scenografen Gunilla Palmstierna-Weiss förvarade sin döde makes, Peter Weiss, livsverk; målningar, collage och teckningar.

Enligt anmälan ska det ha rört sig om uppemot 350 verk med ett totalt försäkringsvärde på 4 258 700 kronor.

Av dessa har tio kommit tillbaka som tillfallit försäkringsbolaget.

– Men var finns resten av konsten? Det var inte lite som stals. Jag förlorade 90 procent, nästan hela Peters produktion. Även många av mina grejer försvann, säger Gunilla Palmstierna-Weiss till Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: Andreas Bardell
Gunilla Palmstierna-Weiss.

Järndörr och järnlås forcerades

Konsten var vid tillfället välpackad och skulle just iväg till en stor utställning. Lagret hade både järndörr och järnlås som tjuvarna forcerade.

Två gärningsmännen, 72 och 55 år, har i veckan åtalats misstänkta för grovt häleri i Stockholms tingsrätt och inblandning i konstkuppen. Bägge förnekar brott.

Enligt åtalet ska männen på okänt sätt ha kommit över en del av de stulna tavlorna och från hösten 2016 i samförstånd ha förvarat dem. 72-åringen misstänks ha fört förhandlingar med Gunilla Palmstierna-Weiss om ett konstutbyte.

Hon kontaktades i september 2016 av 72-åringen som ska ha lämnat över ett kuvert med 36 bilder som bevis för att han hade konsten.

1 av 4 | Foto: Gunilla Palmstierna-Weiss
Gunilla Palmstierna-Weiss

Akvarellskiss i original

Efter ytterligare ett möte ska 72-åringen ha lämnat över en akvarellskiss i original av Peter Weiss.

I samband med det ska han ha framfört ett krav.

– Han ville behålla två verk, en målning av Siri Derkert och en av Marie-Louise Bergenstråhle, i utbyte mot att jag skulle få tillbaka min makes alla konstverk, har Gunilla Palmstierna-Weiss sagt i förhör.

Dessa tavlor ska inte ha varit försäkrade och hon fick därför ingen ersättning för dem av försäkringsbolaget.

– Jag tror han visste det på något sätt och det var därför han ville ha just dessa verk, tillsammans är de värda 1,5–2 miljoner kronor.

72-åringen har förnekat inblandning i konstkuppen och menat att han endast ”hjälpt till” då han känner killen som hade konsten.

Förnekar brott

– Det är en mycket kriminell person och jag är rädd för honom, har 72-åringen uppgett i förhör.

Han menar att det finns en hundraprocentig förklaring till varför konsten fanns där den var men att han inte kunde berätta mer än så.

– Jag skulle inte tjäna pengar på affären, jag är en juste kille och skulle inte blåsa Gunilla.

Han förklarar att ”de” som anlitat honom ville att konstägaren skulle skriva över de bägge konstverken i ett gåvobrev till en ideell förening.

– ”Min klient förnekar brott och jag utgår från att han kommer bli frikänd”, skriver 72-åringens försvarare, advokat Martin Cullberg, i ett sms.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott