Markoolios hemliga mörker – redan ett klassiskt sommarprat

Sommar i P1 Marko "Markoolio" Lehtosalo
Sommar i P1 Marko "Markoolio" Lehtosalo

Lika pubertal som vi lärt känna honom.

Men dagens sommarprat visar en helt ny Markoolio – och känns redan klassiskt.

Kanske kan det rädda människoliv.

Det blir aldrig tråkigt, Markoolio vet hur man underhåller en publik. Och superfans av Markoolio ska inte bli besvikna, vi får de barnsliga skämten om brakskitar och att göka. Men det hålls på en lagom nivå för oss som aldrig riktigt fastnat för den sidan av Marko Lehtosalo.

Med tårar tar han avstamp i Sommars pressträff där han möter Stefan vars dotter Ebba dödats i terrordådet på Drottninggatan. Plötsligt känns hans egen ångest futtig. Historien om, som han själv säger, ett ”monster” som misshandlar och stjäl ända upp i vuxen ålder hade varit frustrerande lyssning om inte dagens Marko Lehtosalo varvat med sympatisk självkritik: ”Alla vuxna människor är präglade av vår barndom på något sätt. Skillnaden är vad vi gör av erfarenheterna. Om vi låter uppväxten ta över oss, eller själva tagit tag i vårt öde och format vårt eget liv.”


Finska armén får ordning på honom, i dag fasar han för vad det blivit av honom om han hamnat i fängelse som ung.

Allteftersom får vi veta vad han verkligen gruvat sig för: att bryta tystnaden om sin destruktiva uppväxt. Strax efter att föräldrarna flytt fattigdomen i Finland för lycka i Sverige överger pappan familjen. Mammans män avlöser sedan varandra och misshandlar henne nära döden. Den 10-årige Marko går emellan, räddar hennes liv flera gånger och blir själv slagen. När slag blir rättssak försvarar mamman männen, som offer ofta gör, och tar själv på sig skulden. Familjen lever ett dubbelliv med vardagar i förnekelse, och helger med ”fest” (alkohol) som urartar i misshandel. De ödena har alltid funnits – och finns runt oss i dag.


Marko Lehtosalo vill hjälpa dem att förstå att det finns hjälp att få. Och sätta punkt för sin egen skam.

”Mamma, brorsan, syrran och jag bryter härmed traditionen av våld och skam. Mamma: känn vår kärlek, din ånger och ditt mod tar oss vidare tillsammans. Vi förlåter varandra.”

Skört och vackert, och känns redan som ett klassiskt sommarprat.

Sommar sänds i P1 klockan 13 och finns på Sveriges radios hemsida och app från klockan 07. I morgon sommarpratar: Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi
Publisert:

LÄS VIDARE