Nyheter

Friad för skakvåld – tog tre år att få barnen

Av: 

TT

Ett föräldrapar får tillbaka vårdnaden om sina tvillingar, enligt ett beslut från kammarrätten i Sundsvall. Arkivbild.
Ett föräldrapar får tillbaka vårdnaden om sina tvillingar, enligt ett beslut från kammarrätten i Sundsvall. Arkivbild.

NYHETER

Ett föräldrapar i Sandviken får tillbaka vårdnaden om sina barn, tre år efter att de friats från misstankar om skakvåld, skriver Dagens Nyheter. Pappan dömdes i tingsrätten för synnerligen grov misshandel, efter ett erkännande som han tog tillbaka.

En man i Sandviken åtalades för barnmisshandel 2015, efter att läkarna bedömt att frakturer på parets två månader gamla tvillingar berodde på skakvåld. Enligt föräldrarnas advokat Anna Dahlbom Langley så pressades han av polisen till att erkänna.

– Han erkände bara för att hans fru också var frihetsberövad och han ville inte att barnen även skulle tas ifrån henne, säger hon till DN.

Barnen placerades ändå i familjehem och när pappan friades av hovrätten resonerade socialtjänsten som så att barnen ändå hade skadats under föräldrarnas omvårdnad. Trots att misstankarna helt avskrevs, efter läkarutlåtanden som sade att barnen led av benskörhet och utsatts för riskfaktorer som vitaminbrist under graviditeten, fick föräldrarna inte träffa sina barn mer än en timme i månaden.

Ärendet genomgick flera rättsprocesser, där även förvaltningsrätten bedömde socialtjänstens agerande som befogat. Men nu har kammarrätten i Sundsvall beslutat att föräldrarna ska få återförenas med sina barn. Barnen, en pojke och en flicka, är nu tre år gamla.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: