Sofia, 38, blev räddningen för hunden i buren

avMalin Wigen

I två års tid hade hunden Spiderman suttit i en bur på en veterinärklinik i Indien – innan Sofia Björk från Sverige korsade hans väg, skriver Expressen.

– Jag bestämde mig på två minuter att jag skulle komma tillbaka och ta ut den här hunden ur buren, säger hon till Aftonbladet.

38-åriga Sofia Björk, från Örebro, började plugga efter att ha jobbat med gatuhundar i Indien under en tid. Men för två år sedan återvände hon till en veterinärklinik i Goa, där hon arbetat, för att hälsa på. Där fick hon se en hund som satt inlåst i en bur, vilket även Expressen skrivit om.

– Den hade suttit där i två år och hade kommit dit som valp. Hundsyskonen hade dött men han överlevde.

Veterinärkliniken, som vanligtvis brukade kastrera hundar för att sedan släppa ut dem, visste inte vad de skulle göra med valpen.

– Så de lät honom bara att sitta där. De gav honom ris och något litet fiskhuvud. Det var allt han fick äta under de två åren. Och han fick kissa och bajsa i buren, säger hon och fortsätter:

– Jag bestämde mig på två minuter att jag skulle komma tillbaka och ta ut den här hunden ur buren.

”Var livrädd”

Sagt och gjort. Sofia avbröt sina studier och efter cirka fem månader kom hon tillbaka dit med sin kompis.

– Han ville inte bli klappad eller någonting. Vi fick sitta i buren för att försöka bli kompis med honom.

När de till sist fick ut honom var han livrädd. Han hade inte sett något annat än buren. De tog honom till en indisk familj Sofia kände sedan tidigare. Där skulle han få vara till hon hittade en annan lösning. De kunde dock inte ta hand om honom men erbjöd sig att förse honom med mat.

– Jag var kvar i två månader för att se till att han sakta men säkert fick finna sig till rätta så att han kunde vara lös.

Därefter åkte Sofia tillbaka och hälsade på sex gånger under ett och ett halvt år. Men insåg efter att hunden lyckades överleva en svår sjukdom att det inte var det bästa stället för honom.

– Så till slut bestämde jag mig för att han får följa med hem till Sverige.

1 av 10 | Foto: Privat
Här hittade Sofia hunden Spiderman för första gången den 5 april 2016.

Därefter började det administrativa arbetet och för två veckor sedan kom hunden, som fått namnet Spiderman, till Sofia.

Först bodde de hos vännen på landet som hjälpt till i hela processen, då Sofia trodde han skulle ha svårt att anpassa sig till sitt nya liv.

– Men han lärde sig allt jättesnabbt. Från att vara ganska skygg till att gå i koppel och vara nyfiken.

Så nu bor de hemma hos Sofia i centrala Örebro där hon ska försöka få in honom på hunddagis. Han älskar nämligen andra hundar. Men han är försiktig i vem han hälsar på, då han har attackerats flera gånger i Indien.

– Jag gissar att de såg att han var ganska undergiven.

Framstegen som Spiderman har gjort är enorma.

– Men nu börjar resan här i Sverige också. Hittills har det gått över förväntan, jag är så imponerad av honom.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Indien

Örebro