Ryssland stänger USA:s konsulat och utvisar 60 diplomater

NYHETER

Ryssland stänger USA:s konsulat i St Petersburg – och utvisar 60 amerikanska diplomater.

Utrikesminister Sergej Lavrov uppger att det är ett svar på Trumps beslut att utvisa ryska diplomater efter Salisbury-attacken.

Sky News uppger att Sergej Lavrov under torsdagen meddelar att 60 amerikanska diplomater ska tvingas lämna Ryssland. Även det amerikanska konsulatet i St Petersburg ska stängas meddelar Lavrov.

Det ska vara ett svar på USA:s beslut att utvisa lika många diplomater i efterspelet av Salisbury-attacken. Storbritannien och flera andra länder har gemensamt agerat diplomatiskt mot Ryssland som pekas ut som ansvariga för att ha förgiftat ex-spionen Sergej Skripal och dennes dotter Julia.

Foto: Marcus Ericsson / AFTONBLADET
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

USA beslutade då att utvisa 60 ryska diplomater och stänga Rysslands konsulat i Seattle.

Redan i går varnade Ryssland om kommande utvisningar av diplomater.

Rysslands ambassadör i Australien Grigory Logvinov sa att det finns risk för att upptrappningen kan skapa en ny ”kalla kriget-situation” kan uppstå om väst inte slutar bojkotta ryska diplomater.

27 länder har meddelat att de ska utvisa sammanlagt över 100 ryska diplomater som ett svar på giftattacken i brittiska Salisbury den 4 mars.

De flesta är EU-länder, men där finns även bland andra Kanada och Australien. Sverige har utvisat en rysk diplomat.

– Att vidta sådana här åtgärder bara för att visa solidaritet, det duger inte tycker jag i ett diplomatiskt umgänge. Man måste ha bevismaterial och bra belägg för att fatta allvarliga beslut, sa Rysslands ambassadör i Sverige Viktor Tatarintsev beklagade.

Utrikesminister Sergej Lavrov anklagade i samband med beskedet om de 60 amerikanska diplomaterna Storbritannien för att ”tvinga in alla på anti-rysk väg”, skriver BBC.

– Det är fullständigt oacceptabla åtgärder som vidtas mot oss under hårt tryck från USA och Storbritannien med det så kallade Skripal-fallet som förevändning, säger Lavrov enligt BBC.

USA meddelade via utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert att USA nu överväger vilka åtgärder som kan komma att vidtas mot Ryssland efter torsdagens utveckling.

– Ryssland ska inte spela offer. De har brutit mot konventionen mot kemiska vapen, säger Nauert uppger TT.

Hon säger att de enda offren är den före detta ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Dagens tre rubriker 29 mars 00:29