Hjältepolis död efter franskt islamistdåd

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jean-Paul Bonincontro/AP/TT
Polisen spärrar av ett område utanför Radouane Lakdims bostad.
Foto: Gendarmerie Nationale/AP/TT
45-årige Arnaud Beltrame hyllas för sin hjälteinsats. Gendarmen Beltrame bytte plats med en ur gisslan men dog senare av de skador han fick under gisslandramat. Arkivbild.
Foto: Zakaria Abdelkafi/AP/TT
Belysningen av Eiffeltornet i Paris släcktes vid midnatt, för att hedra offren för den senaste terrorattacken i landet.
Foto: Tarbouriech Roseline/AP/TT
Mataffären i Trèbes, där gisslandramat ägde rum.

Frankrike har än en gång skakats av en dödlig terrorattack.

Under natten till lördag dog den polis vars hjältemodiga insats under dådet i Trèbes räddade en ur gisslan. Två personer med kopplingar till den misstänkte gärningsmannen har gripits.

En gärningsman som sade sig tillhöra terrorgruppen IS dödade tre personer i en serie attacker i södra Frankrike under fredagen, innan han sköts till döds av polis. Ytterligare 16 människor skadades under dagen, varav en polisman som senare avled på sjukhus.

45-årige Arnaud Beltrame tillhörde det lokala gendarmeriet, den del av polisen som står under militären i Frankrike. Han beskrivs som en hjälte efter att han bytt plats med en kvinna ur gisslan under dramat.

Polisman hyllas

Frankrikes inrikesminister Gérard Collomb hyllar Beltrames insats på Twitter :

"Överstelöjtnant Arnaud Beltrame har lämnat oss. Död för fosterlandet. Frankrike kommer aldrig att glömma hans hjältemod, hans tapperhet, hans uppoffring. Med tungt hjärta ger jag hela landets stöd till hans familj, hans nära och hans kollegor vid gendarmeriet i Aude."

Även president Emmanuel Macron hyllade Beltrames tapperhet:

– Han räddade liv och hedrade sina kollegor och sitt land.

Två gripna

Enligt åklagaren François Molins har gärningsmannen identifierats som Radouane Lakdim, född 1992 och hemmahörande i Carcassonne i södra Frankrike. Han hade tidigare dömts för vapenbrott och narkotikabrott. Två personer i hans närhet har gripits – en 18-årig kvinna som enligt Molins levde tillsammans med den misstänkte och 18-årig man.

– Han (Lakdim) var på en bevakningslista på grund av sin radikalisering och sina kopplingar till salafistiska rörelser, säger Molins och tillägger att mannen spårats efter kontakter med extremister på internet.

Enligt Molins fanns Lakdim sedan 2014 med i registret över personer som är potentiella säkerhetsfaror för landet, knappt 20 000 personer finns med i detta register enligt Le Figaro. 2016–2017 följdes han av underrättelsetjänsten, som enligt Molins kom till slutsatsen att det inte fanns "några varningstecken om en möjlig förskjutning till terrorhandlingar".

Fortsatt hög hotnivå

Regeringen kommer att få det tufft att förklara hur mannen kunnat genomföra dådet, trots att myndigheterna såg honom som en potentiell extremist.

– Vi har övervakat honom och trodde inte att han hade radikaliserats. Han var redan under uppsikt när han plötsligt bestämde sig för att agera, säger inrikesminister Gérard Collomb.

Attacken är det första större terrordådet i landet sedan i oktober i fjol.

Terrorhotnivån i Frankrike är fortsatt hög efter en rad attacker i landet där mer än 240 människor har dödats sedan 2015.

Undantagstillstånd inrättades strax efter attackerna i Paris 2015, men det hävdes i november förra året för att ersättas av en ny antiterrorlag. Den nya lagen ger bland annat myndigheter utökade möjligheter till husrannsakningar och elektronisk avlyssning.

Publicerad: