Stockholm

Konservator åtalas – sålde stulna tavlor för fyra miljoner kronor

Av: 

Lilian Andersson

NYHETER

En konservator misstänks ha stulit och sedan sålt tre välkända konstverk av målaren Olle Baertling via auktionshuset Bukowskis för fyra miljoner kronor.

Han åtalas nu för stölderna och krävs av Baertlingstiftelsen på miljonerna.

– Fan flög i mig, har konservatorn sagt.

Konservatorn, en man i 65-årsåldern i Mellansverige, ska 2008 ha fått i uppdrag av Baertlingstiftelsen i Stockholm att renovera tre konstverk av Olle Baertling, ”Liri”, ”Lipaxir” och ”Iry”. Konservatorn har länge haft återkommande uppdrag åt Baertlingstiftelsen.

Men tavlorna ska aldrig ha återlämnats till ägaren. I stället lämnade konservatorn hösten 2011 in konstverken till auktionshuset Bukowskis för försäljning.

Hade gott rykte

Enligt Bukowskis såldes tavlorna Lipaxir och Liri för 925 000 kronor styck och Iry för 2 100 000 kronor – närmare 4 miljoner kronor.

Enligt Bukowskis vice vd Andreas Rydén är mannen som nu åtalats en duktig konservator med ett gott rykte som är välkänd inom konstkretsar:

– Det fanns ingen anledning att misstänka att tavlorna inte var hans när han kom till Bukowskis med dem.

Ordförande för Baertlingstiftelsen, Stellan Ellboj, menade först att tavlorna ska ha stulits från en lagerlokal i Tumba, tillhörande Svensk museitjänst.

– Det måste ha varit någon med tillträde till den byggnaden som tagit tavlorna och sålt dem.

Hämtade aldrig tavlorna

Senare återkom Stellan Ellboj med nya uppgifter till polisen: de stulna tavlorna hade lämnats in för renovering hos konservatorn innan de skulle ställas ut på Moderna Museet och i USA.

– Jag kontrollerade inte med Moderna Museet om tavlorna kom dit. Jag tror det var i samband med det som tavlorna försvann, har Stellan Ellboj sagt.

Enligt konservatorn ska han vid flera tillfällen ha varit i kontakt med Baertlingstiftelsen och uppmanat den att komma och hämta tavlorna, men utan att något hände.

– Det gick aldrig att få ett rakt svar från stiftelsen, det var mysko. Det var nästan som om de inte ville ha tillbaka tavlorna, säger mannen i polisförhör.

Missbrukade morfin och köpte bilar

Vid den här tiden har konservatorn uppgett att han använde stora mängder morfin efter tuffa operationer. Han bodde på hotell i Stockholm, fast han hade lägenhet i närheten, och köpte flera olika bilar.

– Till slut flög fan i mig och jag bestämde mig för att sälja tavlorna.

Pengarna från försäljningen gick till att betala en skuld, till hotellräkningar och konsumtion.

– Jag tyckte tavlorna var mina, säger konservatorn.

Nu åtalas han vid Stockholms tingsrätt för grov förskingring och krävs på 3 950 000 kronor i skadestånd av Baertlingstiftelsen.

Konservatorn erkänner brott och hävdar att han varit missnöjd med samarbetet med Baertlingstiftelsen.

Aftonbladet har sökt mannens försvarare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nya goda vanor i höst med Middagsfrid matkassar – just nu till kampanjpris.

Middagsfrid

Publisert:

LÄS VIDARE

Bokbråk om den stulna dyrgripen

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Brott

Bukowskis Auktioner