55 000 svenska Facebookanvändare kan ha drabbats

avGeorgina Harris

NYHETER

Drygt 55 000 svenska Facebookkonton beräknas finnas bland de miljontals konton som hamnat hos Cambridge Analytica.

Det uppger Facebook för TT.

Skandalen kring Facebook och Cambridge Analytica har långtifrån avstannat. Nya uppgifter visar att det inte bara är Facebooks användarkonton i USA som varit målgrupp för det politiska konsultbolagets insamling av uppgifter.

Uppemot 55 337 svenska Facebookkonton kan ”potentiellt” finnas med bland de 87 miljoner konton vars personliga uppgifter har hamnat hos Cambridge Analytica, skriver Facebook i ett mejl till nyhetsbyrån TT.

Foto: Nam Y. Huh/AP
Facebooks vd Mark Zuckerberg. Arkivbild.

Tolv laddade ner appen

Av de dryga 55 000 svenska användarkonton vars uppgifter kan ha skannats av, har endast tolv konton själva laddat ner den officiella app som Cambridge Analytica använt sig av.

Majoriteten av de 87 miljoner användarna, drygt 70,6 miljoner, finns i USA, enligt Facebooks beräkningar. Resten är fördelade över en rad länder, däribland Filippinerna (omkring 1,2 miljoner), Indonesien (1,1 miljoner) och Storbritannien (1,1 miljoner), skriver TT.

Ny länk ska synliggöra

Facebook meddelar efter detta att de vill medvetandegöra användarna. Det ska göras via en länk högst upp i nyhetsflödet genom vilken det ska synas vilka appar som används, skriver Peter Münster, kommunikationschef för Facebook i Norden, i mejlet till TT.

Var tredje användare i Sverige har övervägt att stänga ner sitt konto, visade en undersökning gjord på uppdrag av Aftonbladet/Inizio och som publicerades den 24 mars.

Därför är Facebook i kris 00:39