68 fångar döda i rymningsförsök i Venezuela

NYHETER

68 personer har omkommit i en förmodad brand vid en polisstation i staden Valencia i norra Venezuela, enligt riksåklagaren.

"Enligt de preliminära uppgifterna har 66 män omkommit och två kvinnor som var besökare, skriver riksåklagaren Tarek William Saab på Twitter.

Uppgifter om händelsen kom först från en organisation för fångars rättigheter som sade att det handlade om ett rymningsförsök.

Några fångar brändes till döds och några kvävdes när de satte eld på madrasser och stal en pistol av en vakt i ett försök att rymma, enligt Carlos Nieto, ledare för organisationen Una ventana a la libertad.

Riksåklagaren benämner det som en "förmodad brand" och skriver på Twitter att fyra åklagare utsetts för att försöka få klarhet i vad som har inträffat.

Delstaten Carabobo är i sorg, enligt regeringens talesperson Jesus Santander.

– Rättsläkare fastställer antalet dödsoffer, säger han.

En polis sköts i benet och för honom är läget stabilt. Räddningstjänsten har lyckats släcka branden som rasade i polisstationen, uppger Santander.

Venezuelas fängelser är mycket överfulla vilket har lett till att fångar skickas till polisceller som är menade att användas tillfälligt för fångar som väntar på att ställas inför en domare, i högst 48 timmar.

I poliscellerna runt om i landet befinner sig fem gånger så många fångar som det finns kapacitet för, uppskattar organisationen.

– På alla polisstationer i Venezuela ser det liknande ut, eller värre, med ett för stort antal intagna, sjukdomar och brist på mat, säger Carlos Nieto.

Enligt organisationen dog 65 personer i polisceller förra året på grund av våld, undernäring och sjukdomar.

Så många personer sitter fängslade på livstids fängelse i Sverige 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM

Venezuela