Saabs nya spionplan

NYHETER

Företaget visade upp obemannat stridsplan på flygmässa

Foto: SAAB AEROSPACE
En prototyp av det obemannade spionplanet Baby Sharc.

Det kallas Baby Sharc och sägs bli världens mest avancerade spionplan.

Bakom planet står svenska Saab, som visade underverket på flygmässan i Farnborough.

Planet är obemannat och bland annat avsett för de allra farligaste uppdragen i strid.

I civil version kan det spana efter oljeutsläpp eller skaffa detaljerad information om en olycka där strålning eller andra utsläpp gör det omöjligt för människor att komma nära.

Stridsversionen skräddarsys för att klara de allra farligaste uppdragen, antingen tungt bestyckad för anfall eller utrustad för avancerad spaning i områden där risken för nedskjutning är stor.

- Vi påstår själva att Saab och Sverige är ett av fem länder som har förmåga att utveckla hela stridssystem, säger Peter Larsson, informationschef vid Saab Aerospace.

De andra är enligt Saab USA, Ryssland, Frankrike och Storbritannien.

Flera farkoster i nätverk

Nu hoppas Saab hitta en samarbetspartner. Här hemma går man parallellt med Försvaret och räknar med att en fullt utvecklad version av Baby Sharc ska finnas färdig senast år 2010.

- Vi ligger parallellt med utvecklingen i svenska Försvaret, säger Peter Larsson.

- Där finns tidsperspektivet 2010 då man vill ha ett fullt utvecklat nätverksförsvar där obemannade farkoster kan operera i ett litet nätverk. Ubåtar, stridsplan, olika vapenslag ska kommunicera med varandra.

Även för civilt luftrum

Målet för Saab är inte bara att bygga ett obemannat strids- och spaningsplan utan att skapa en farkost med så hög tillförlitlighet att den också får operera i civilt luftrum.

- Den skulle kunna lyfta från Arlanda och leta efter till exempel oljeutsläpp, säger Peter Larsson.

Den som vill ha en militär attackversion kan få det, men Saab satsar även på de farliga eller allra tråkigaste uppdragen inom civilflyget.

- Inom flygkretsar pratar man om Dum, Dirty och Danger, uppdrag som antingen är väldigt okvalificerade eller farliga på olika sätt. Ett obemannat plan kan till exempel användas för att gå in vid en kärnkraftolycka eller ett gasutsläpp.

Saabs projekt med obemannade farkoster startade 1998 med nio olika modeller. Det har nu utmynnat i Sharc, som inte betyder haj utan är en förkortning av Swedish highly advanced research configuration, fritt översatt en högteknologisk svensk forskingsmodell.

Planet har provflugits i vindtunnel vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

Testar på hemlig plats

Det har också testats på hemlig plats någonstans i världen.

- Vi vill inte berätta var eftersom vi vill ge vårt team arbetsro att kunna genomföra långa och stora mätprov i lugn och ro, säger Peter Larsson.

En fyrameters prototyp i gult och blått visades på måndagen upp på den stora brittiska flygmässan i Farnborough.

Om planet sätts i produktion kommer det att bli större, upp till 14 meter, och skräddarsys efter kundens önskemål.

Då kommer planet också att manövrera på egen hand, i stället för som nu via markkontroll.

- Manövreringen är själva kärnan i projektet och jag vill inte gå in på hur det går till. Men planet ska kunna göra vissa manövrer själv, till exempel undanmanövrer.

Enligt Saab är det projektet med JAS Gripen som gett de tekniska förutsättningarna för det nya lilla spionplanet. Delar av den mest avancerade tekniken från Gripen används nu i Baby Sharc.

Caroline Olsson