150 miljoner väntar på sina vinnare

NYHETER

Slarviga spelare glömmer att hämta ut vinsten

150 miljoner kronor i spelvinster gick svenskarna miste om förra året. Vinnarna glömde helt enkelt bort att hämta ut sina vinster hos de svenska spelbolagen.

Förra året gick svenskarna miste om 150 miljoner i spelvinster hos ATG och Svenska Spel. Pengarna som var vinster på spel och lotter hämtades aldrig ut.

Andra vinster som missades under förra året var utdelning på premieobligationer och ersättning för tvångsinlösta aktier.

Fortfarande finns det vinster i premieobligationer om totalt 25 miljoner att hämta hos Riksgäldskontoret.

Hos ATG, AB Trav och Galopp, är det fler och fler som glömmer att hämta ut vinsten. 1999 låg siffran på cirka 60 miljoner. 2000 var den 79 miljoner och förra året drygt 82 miljoner, det skriver Sydsvenskan.

Registrering räddar vinsten

Anledningar till att folk inte hämtar ut sina vinster kan vara bland annat glömska eller slarv.

Svenska spel som hanterar lotto och tips, underlättar för de som har svårt att minnas att kolla vinsten. Där kan man nämligen registrera sig och automatiskt få vinsten insatt på sitt konto. På det viset räddades totalt 56 miljoner i vinst åt spelare förra året. Över en miljon spelare har registrerat sig hittills hos Svenska Spel.

De pengar som oregistrerade vinnare glömmer att hämta ut hos Svenska Spel, hamnar i regleringsfonden för icke avhämtade vinster. Av förra årets vinster hamnade 67 miljoner kronor i den aktuella fonden. Hälften av pengarna i fonden går till staten, resten går tillbaka till spelarna i form av jackpot och extra bonus.

ATG erbjuder inte spelarna möjlighet att registrera sig. Enligt bolaget vill inte deras kunder göra det.

- Vi har kollat intresset för att införa spelkort, men våra spelare vill vara anonyma, säger Håkan Hedqvist på ATG till Sydsvenskan.

Premieobligationerna glöms bort

Svenska statens premieobligationer har ett länge bästföre-datum än många andra vinster. I tio år kan man vänta med att hämta ut vinsten.

- Men vi delar ut pengar i ytterligare tio år, alla som har tjugo år gamla premieobligationer kan höra av sig, säger Marja Lång på Riksgäldskontoret till Sydsvenskan.

Det finns bortglömda vinster där och det gäller de premieobligationer inköpta innan 1996. Då infördes registrering med konto på Värdepapperscentralen så på nya premieobligationer kan man inte missa vinsten.

- Vi har just nu nio miljonvinster som inte hämtats ut, säger Marja Lång.

Hon påpekar att det dessutom finns ett större antal vinster om 50-100 000 kr. Summan uppskattas till 25 miljoner kronor.

Bäst före datum på vinsten

De missade vinsterna 2001:

Susanna Vidlund