Kroppen stötte bort min piercing

NYHETER

Läsarnas egna berättelser om sina kroppssmycken

Uppskattningsvis en halv miljon svenskar är piercade

Många drabbas aldrig av några som helst problem av sina kroppssmycken.

Men några drabbas infektioner och sönderbitna tänder.

Här är några av läsarnas egna berättelser.

En tandbit lossnade. ”Har haft en tungpiercing i ett drygt halvår och om man bortser från en liten tandbit jag bet loss så har jag inte haft några problem alls. Biten var så liten att tandläkaren inte ens kunde säga att jag verkligen bitit loss någonting. Om man bara följer dom skötselråd man får vid piercingtillfället så skall det inte vara några större problem med infektioner. Jag hörde mig för bland mina kompisar innan jag valde piercingstudio. ”

Bet sönder tanden. ”Bet såpass mycket på den att min ena framtand såg ut som ett upp-och-ner-vänt U. I "skåran" passade staven alldeles utmärkt. Gick till tandläkaren för att få det fixat, men hon sa att jag måste plocka ut piercingen för att hon skulle göra något åt det, annars skulle jag bara bita sönder lagningen. Plockade då ut smycket. Två månader senare var jag återigen hos samma tandläkare som gick igenom hela munnen och hittade en tuggtand som saknade 1/4 av tanden. Antagligen hade jag väl bitit i piercingen när jag tuggade. Däremot har jag aldrig upplevt varken tandlossning eller huvudvärk.”

Tog hål i Sydafrika. ”Jag har en i tungan sen drygt tre år och en i naveln sen två och ett halvt år. Tungan läkte perfekt. Naveln gjorde jag i Sydafrika, och sen när jag kom hem så tvättade jag dagligen med tvålen Provon. Den läkte också efter ett par veckor (egentligen är det ju inte HELT läkt förrän efter några månader...men det kändes läkt). När man gör en piercing så går dom igenom hur man ska ta hand om den sen. Min kusin på 14 år vill ha en i naveln, alla ställen i Stockholm VÄGRAR pierca henne. Det säger ju också en del om att ställena faktiskt är väldigt seriösa och tar ansvar! "

Satt snett och lossnade. "Kroppen stötte ut min piercing ur naveln som jag gjorde utomlands. Den satt snett också. Det var inte så kul och nu har jag ett ärr."

Lågt skurna byxor. ”Självklart händer olyckor, folk biter av sig tänder (jag har själv bitit av en liten flisa, bara att fila till hos farbror tandläkare), folk biter även av tänderna på godis! I naveln så gäller det ju att inte ha byxor som är höga i midjan, då trycker det på smycket = irriterat sår. Man ska ha stav, ej ring på en nytagen piercing i naveln. Då läker det bäst. Sköter man sin piercing så går det bra! så är det med alla sår!”

Infektion i penis. "Gjorde min första piercing som 15-åring. Har nu sju år senare gjort fem stycken. Har dock bara tre kvar: har en prins albert (piercing i penis) och en i varje bröst. Har även haft tungan och ögonbryn. Har haft problem med alla i början, bland annat urinvägsinfektionsliknande inflammation i snoppen i cirka fyra veckor. Bröstvårtor läker oftast inte ordentligt förrän sex månader senare."

Biter i den ibland. ”Har haft stav i tungan i sen -96. De små problemen jag har med mina tänder beror nog snarare på grund av en alltför hög konsumtion av Cola än smycket. (Så går det när man är programmerare ).

Fast man har väl bitit i smycket nån gång, och det är inte skönt kan jag säga. Men spräckt en tand av det, det har jag inte. Om du har av misstag tuggat i folie någon gång så vet du ungefär hur det känns. Fast smycket är inte lika "mjukt" som foliet. Har aldrig haft problem med infektioner. Jag tror jag har ett bra läkekött.

Samma sak med de örhängen jag hade tidigare. Två stycken nästan högst upp på höger öra. Men skulle jag få problem så skulle jag inte tveka att ta ut smycket. ”

Riskerna överdrivs. "Jag har haft piercad tunga i flera år nu, och har aldrig bitit på den, och folk som går och gnager på den mellan framtänderna får skylla sig själva, det står ju i informationen man får hos en seriös piercare, att man inte får gå och tugga på staven för det nöter ner framtänderna. Så det är ju ganska självförvållat.

Jag tycker inte att det är mycket konstigare att pierca sig på kroppen än att ha hål i öronen. Faktum är att piercingsmycken är gjorda av av kirurgiskt stål, och inte innebär någon risk för nickelallergi. Många med hål i öronen stoppar i både silver och annat skräp, med nickel i, så då tror jag att det är mycket vanligare med komplikationer pga det, (hade själv problem med det, men det slutade när jag köpte smycken av stål..) "

Ringen växte ut. "Jag har haft en piercing vid ögonbryn. Men den växte ut, min kropp stötte bort den efter bara ett halvt år jag haft den. Då det bara fanns två millimeter hud som höll den på plats tog jag bort den. Fick ett ärr därefter."

Börjar lätt blöda.”Jag har inte haft problem med några infektioner, men mitt tandkött på ena framtanden har krupit neråt och det börjar lätt att blöda om jag till exempel har en förkylning på gång eller liknande.”

Skavde ned tandköttet.

”Hade en piercing i underläppen som skavde ner tandköttet och jag hade ständigt ont i tänderna så jag tog av den till slut.”

Bet loss stor bit ur tanden. "Kul att detta dök upp på aftonbladet för jag tog ut min tungpiercing för två

veckor sedan efter att jag bitit loss en stor bit ur en av mina tänder. Har

haft piercingen i ungefär 5 år och har bitit loss två små bitar från två

olika tänder tidigare, men denna tredje och sista var stor så då tyckte jag

att det var dags att ta ut piercingen. Ett råd till er som har piercing i

tungan är att skaffa så kort stav som möjligt så fort som möjligt, det

minskar risken för att bita i den.. och ät försiktigt."

Läs mer om piercing

aftonbladet.se