Kraftig explosion på oljepråm i New York

NYHETER

Oljepriset steg snabbt efter branden

Foto: En oljepråm brinner i New York.

Ett svart moln av rök täckte himlen när ett gas- och oljelager exploderade strax utanför New York på fredagseftermiddagen.

Minst en arbetare dödades i olyckan och ytterligare en saknas.

Explosionen, som kunde höras flera kilometer bort, inträffade intill en oljeanläggning i Port Mobile på Staten Island 16 kilometer från centrala New York.

Eldsflammorna steg hundratals meter upp i luften och påminde New Yorks invånare om den 11 september.

En man hittades död i vattnet utanför oljeanläggningen några timmar efter explosionen. Ytterligare en brännskadades svårt och en tredje man saknades fortfarande på fredagskvällen.

"Vi trodde det var en bomb"

Branden startade när en behållare med 16 000 kubikmeter olja skulle lastas över från en pråm. På anläggningen som ägs av Exxon Mobil Corp, lagrades gas och eldningsolja till invånarna på USA:s östkust.

Vittnen talar om skakande hus och kraschade fönsterrutor.

– Saker och ting föll. Min man föll ur sängen. Huset bokstavligen skakade. Vi trodde att det var en bomb, säger Vonna Foley som bor i området till CNN.

Typiskt terrormål

200 brandmän bekämpade branden och vid 19-tiden svensk tid uppgavs den vara under kontroll.

Oljelager tillhör den typen av mål som terrorister väntas slå till mot men FBI förnekade på fredagseftermiddagen att explosionen var ett terrordåd.

– Just nu finns det ingen anledning att tro att det här är något annat än en tragisk olycka, sa New Yorks borgmästare Michael Bloomberg till AP.

Olyckan kommer dock att utredas grundligt.

Det redan skyhöga oljepriset steg ytterligare efter nyheten om oljeolyckan.

Ulrika Nordin