Nyheter

Barnen ska skratta så de kiknar innan läggdags

NYHETER

Läs chattet med författaren och barnexperten Anna Wahlgren

Att inte vagga barnet till sömns ger det trygghet, hävdas i en ny forskarrapport.

- Jag betraktar varje barns skrik som en fråga som ska ha svar på en gång, säger Anna Wahlgren, författaren som skrev Barnaboken, boken som sedan många år är standardverket för alla nyblivna föräldrar.

På fredagen chattade hon med Aftonbladet.ses läsare.

Här är hela chattet.

Ninni säger: hej. vad gör man med barn som inte vill sova? Ska man bara låta dem skrika?

Anna Wahlgren säger: Det är få föräldrar som klarar det. Jag gör det definitivt inte. Högst två minuters skrik är vad jag bjuder på. Jag betraktar varje barns skrik som en fråga - och den frågan ska ha svar på en gång. Därför lugnar jag barnet ögonblickligen, men jag gör det i sängen. Jag lyfter alltså inte upp barnet och ger det inte mat. Men skrika får det inte!

Nicke säger: Hur gör man för att behålla sinnesfriden när ens barn skriker och inte vill somna - vad man än tar sig till??

Anna Wahlgren säger: Akut räknar man till tio, sedan testar man en teknik som syftar till att lugna barnet på plats. Det kan vara att dra det ordentligt i barnvagn, eller att "buffa" det i lilla rumpan medan man mjukt trycker det i ryggen. Barnet ska somna inom två minuter annars gör man fel.

johanna säger: Tycker du det är korrekt att skrika på sina barn? Blir förfärad varje gång jag är på ica...

Anna Wahlgren säger: Jag tycker det är fruktansvärt. Den ton man inte använder mot andra vuxna ska man heller inte använda mot barn. Det finns alltid ett sätt att göra sig förstådd med värdighet.

Fredde säger: hej anna vad anser du om babysim bra eller dåligt?

Anna Wahlgren säger: Allt som gör små bebisar glada tycker jag per definition är bra. Det gäller bara som vanligt att vara uppmärksam. Det handlar som sagt om barnets glädje.

Cissiann säger: Min son sover hos mig, och har alltid gjort det (4 år). Varför inte bjuda på det, när man ser att barnen mår bra av det? Förfäras av allt snack om att barn "ska" sova själva!

Anna Wahlgren säger: Så länge du är nöjd och barnet är nöjt finns ingen anledning att lyssna på vad andra tycker. Det är när folk börjar klaga på små barn som inte har bett om att vara till besvär, som man måste förändra saker och ting.

Cattis säger: Hej Anna! Har du någon erfarenhet av barn med DAMP? Något tips när vare sig omgivning eller skola förstår sig på mitt barn?

Anna Wahlgren säger: Jag är ända sedan modediagnosen MBD skeptisk mot de så kallade bokstavssjukdomarna. MBD kallades på sin tid Mycket Bristfällig Diagnos. Mitt hetaste tips, oavsett allt, är att du slopar allt vad socker heter i barnets kost. Även sådant som omvandlas till socker: Pasta, vitt bröd och så vidare. Jag törs lova att det gör underverk.

Anna-E säger: Hej Anna!

Jag håller på och studerar pedagogik på univeristet och undrar hur du tycker att man på bästa sätt skall fostra flickor på ett jämställt sätt?

Anna Wahlgren säger: Ett bra knep kan vara att byta könsroller i familjen: du blir man, din man blir kvinna och barnen byter plats. Sedan spelar man upp sitt lilla vardagsliv. Mycket effektivt!

Kicki säger: Hej Anna! Har din syn på amning förändrats sedan du skrev Barnaboken?

Anna Wahlgren säger: Nej, det är med amning som med allt annat: så länge allt fungerar, är det bara att tacka och ta emot. Krånglar saker, får vi vara glada att det finns andra sätt att föda upp små barn.

David säger: Hej Anna, Hur kan man hjälpa sitt barn att ha en bättre självförtoende.

Anna Wahlgren säger: Genom att aktivt, förtjust och tydligt uppmärksamma åtminstone en tiodel av alla de bragder små barn utför varje dag! Man kan träna sig genom att bestämma sig för att lägga lika mycket tid och energi på att uppmuntra och berömma som på att tjata och klandra.

snoppen säger: Hej Anna hur skall man göra så att barn inte blir för vuxna i förtid, när jag var lite så kändes det som jag kunde vara barn men idag så verkar det som barn försöker vara så vuxna i förtid. Är det samhället vi lever i eller är det framtidens cenario.

Anna Wahlgren säger: Det är ett brott vi begår när vi berövar våra barn deras barndom, och jag vet inte vad som ska till för att vi ska ta deras protester på allvar. Barn måste få leka, vara ute, slippa tider att passa, ha roligt, vara små, slippa ansvar - åtminstone de första tre, fyra åren. Något annat anser jag inte försvarbart.

Jeppan säger: När tycker du att barn ska börja få sitt barnbidrag??

Anna Wahlgren säger: Mig föll det aldrig in att börja ge några ungar barnbidraget! Det var ju tänkt som en hjälp till mig att försörja dem med.

Kalles mamma säger: Hej. Vad gör man med en 3 åring som slår sin lillebror på 1 år så fort han kommer åt. Han gör det för att få uppmârksamhet, men nån gång måste ju lillebror få ta plats också. Det blir värre när han är trött..

Anna Wahlgren säger: Man hejdar honom ögonblickligen och handgripligen. Man tar den lilla handen och tvingar honom att klappa istället, vare sig han vill eller inte, och berömmer honom som om han hittat på det själv. Barn får aldrig, under några omständigheter, slå på människor. De får lära sig slå på saker, precis som vi vuxna. Detta gäller oavsett allt, anser jag.

Monika säger: Hur kan man förbereda en 20 månaders på att han snart ska bli storebror? Han förstår ju inte att mamma har en bebis i magen, vet knappt vad en bebis är!

Anna Wahlgren säger: Man gör det nog bäst genom att inta en högst naturlig attityd: "Här inne ligger en bebis, kul va?". Det ska inte vara konstigare för barnet än att en avlägsen släkting ska komma på besök. Det viktiga är sedan att man "överlämnar" det nya barnet till storebror på rätt sätt - om det har jag skrivit mycket i Barnaboken!

Johanna säger: Mår ett barn dåligt av att inte träffa andra barn dagligen?

Anna Wahlgren säger: Nej, det gör det inte. Upp till två år har små barn inget större behov av att vidga världen till att omfatta mer än hemmet, föräldrarna och utevistelserna. Men en treåring behöver definitivt få träffa andra barn, och en fyraåring som inte får det rymmer hemifrån!

Pappa Magnus säger: Hej, hur får man en 2:5 åring att sluta sova i fyra timmar efter dagis?-Han sover också i 11-12h/natt...

Anna Wahlgren säger: Genom att han sover så bra på natten verkar det som han behöver sin långa eftermiddagslur, han har nog sina goda skäl! Skulle du på allvar befara att någonting är fel, tycker jag det borde märkas in andra avseenden.

Karin säger: Hej Anna! Varför har idrotten blivit så viktig i barns liv,är det vi föräldrar som inte kan hantera det rätt?

Anna Wahlgren säger: Barn har ett ofrånkomligt behov av att röra på sig, sporta, leka och tävla. Formen för den verksamheten är det vi vuxna som bestämmer - och där blir det ju inte alltid riktigt lyckat. Så som förälder får man nog rannsaka sina njurar och försöka skala fram de verkliga motiven till det man håller på med.

illo säger: Hejsan! Vad är viktigast i uppfostran av barn?

Anna Wahlgren säger: Att stödja och uppmuntra allt hos barnet som är gott, äkta, sant, och kärleksfullt. Och det är en väldig massa, det är medfött. Och i övrigt att skona barnet från att göra sig självt och andra illa för det vill innerst inne ingen människa.

Anna Wahlgren

säger: Tack för mig med ett sista ord på vägen: se till att barnet får sig minst ett gott skratt varje dag. Och det ska vara så att ungen kiknar, och det ska vara före läggdags. Kram på er!

Aftonbladet.se

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter