Jag såg kriget som på bio

Publicerad:
Uppdaterad:
Tungt beväpnade Norra alliansens attacker mot talibanska mål fortsatte i går. Den här gången mot byn Maydan Shar. En av Norra alliansens soldater bland anti-stridsvagnsmissiler på en lastbil i Maydan Shar.
Foto: REUTERS
Tungt beväpnade Norra alliansens attacker mot talibanska mål fortsatte i går. Den här gången mot byn Maydan Shar. En av Norra alliansens soldater bland anti-stridsvagnsmissiler på en lastbil i Maydan Shar.

Det var som på bio. Kriget gick att följa sekvens för sekvens. Ingen risk för sammanblandning.

Norra alliansens soldater fanns på en kulle av lejonfärgad sand till vänster om den asfalterade riksvägen A1 som går från Kabul till Kandahar.

Talibanerna fanns på ett högt, taggigt, granitblock till höger om vägen.

Pang!

En massiv knall. Ett visslande ljud. En granat for över dalen från en bergknalle till en annan.

Tre sårade soldater

Från byn Maydan Shar kom i hög fart en rostig ambulans med tre sårade soldater.

Jag kom till slagfältet i går i en gammal Corolla med blankslitna däck och rasslande lager.

Min nyfikenhet hade väckts av en "typiskt afghansk" berättelse om överlöperi, pengar och svek.

I fem år hade den unge, hårdföre, bokstavstroende muslimen Hadji Sadam, varit talibanernas lokale befälhavare i Maydan Shar. Hans 200 soldater övervakade över seder och bruk i den lilla byn med 300 invånare, två bagerier och sex marknadsstånd med grönsaker och utgångna konserver.

Han kollade, att männens skägg var reglementsmässigt oklippta och kvinnorna gömda i burqa, att musiken hade tystnat och barnens lek att flyga drakar var slut. För 12 dagar sedan kom Kabuls flyende talibaner förbi.

- Skynda vidare! sa Hadji Sadam.

- Jag håller ställningarna.

Det gjorde han tills Nordalliansen stormade in. Då gick han in i förhandlingar.

Hadji Sadam var beredd att byta sida. På afghanskt krigsherrevis fick han pengar i handen för sin nya lojalitet. Tre miljoner kronor!

Men Hadji Sadam levererade inte varan.

Istället tog han pengarna och sina soldater och smet upp i bergen och fortsatte kriget. Hans lilla styrka förstärktes med hundratals utländska talibaner som inte har någon nåd att vänta och inget annat val än att slåss in i döden. Dessutom fick han 3 000 afghanska talibaner som också gömt sig i bergen under sitt befäl. Plus en stridsvagn, luftvärn och flera stora kanoner.

Med sin förstärkta armé och sina vapen anföll han i förrgår Nordalliansens posteringar som var uppbackade med fem stridsvagnar och en Stalinorgel laddad med raketer.

Kvinnor flyr till Kabul

Redan när jag i går var på väg mot Maydan Shar, förstod jag, att striderna var hårda. Ty längs landsvägen mötte jag burqaklädda kvinnor med sina barnaskaror till fots på flykt in mot Kabul. Kvinnorna släpade på kastruller och bylten med kläder.

När jag kom fram rasade bataljen om kontrollen över vägkorset och de utländska talibanernas möjlighet att fly vidare.

Nordalliansen ställde ultimatum: Kapitulera eller"

Talibanerna svarade med ännu en granat.

Nordalliansens befälhavare var frustrerad.

- Jag har begärt att amerikanerna ska sända in plan och bomba. De kommer inte. Jag har väntat i två dagar.

Slaget fortsätter idag. Utgången är given. Nordalliansen vinner. Men tre millar bränner i överlöparen Hadji Sadams ficka.

Kriget dag 46 Flyganfall mot Kunduz

Staffan Heimerson

Publicerad: