Prodi vill bilda front mot kriget

NYHETER

EU-kommissionens ordförande stöder fransk-tyska fredsförslaget

EU-kommissionens ordförande Romano Prodi gav idag på måndagsmorgonen sitt stöd till det fransk-tyska förslaget om fred.

USA har redan hårt kritiserat förslaget som kommer att läggas fram på fredag.

- Även om en del detaljer saknas och vi inte vet om det är en reell plan, verkar det som om vi ser en viss konsolidering av en front som vill undvika krig, vilket är ett steg i rätt riktning, sade Prodi till den italienska tidningen Corriere della Sera.

Förslaget skulle enligt Prodi också innefatta hård kontroll av Saddam Hussein för att hindra honom att bli ett hot mot mänskligheten.

USA:s utrikesminister Colin Powell och säkerhetsrådgivaren Condoleezza Rice har avfärdat det fransk-tyska förslaget som endast ägnat att avleda uppmärksamheten från FN:s krav att Irak ska avrusta.

Tysklands försvarsminister Peter Struck sade på måndagen att det ännu inte är fråga om någon färdig plan. Att en sådan kommer att innefatta FN-styrkor i Irak är exempelvis inte avgjort, sade han i en tysk radiointervju.

I förra veckan sade Struck att Frankrike och Tyskland vill förstärka inspektörerna med FN-soldater och att deras plan ska presenteras för säkerhetsrådet på fredag, samma dag som Blix och ElBaradei ska lämna sin rapport.

Det var den tyska veckotidskriften Spiegel som först nämnde den fransk-tyska planen. Enligt Spiegel skulle den kunna innefatta FN-styrkor i Irak, tredubblat antal FN-inspektörer och flygförbudszon över hela landet.

Frankrike deklarerade emellertid i helgen att det inte känner till någon ''hemlig plan''.

Simone Söderhjelm, TT